Vjesnik: 25. 04. 2003.

General Bobetko na zahtjev obitelji otpušten iz bolnice

Liječnici smatraju da se Bobetku, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, kod kuće ne može pružiti primjereno liječenje/ To je odluka obitelji Bobetko u koju se nitko nema pravo miješati, pa ni odvjetnici, kazao generalov odvjetnik Petar Šale

ZAGREB, 24. travnja - Umirovljeni general Janko Bobetko na osobni je zahtjev i traženje njegove obitelji u srijedu navečer napustio kardiološki odjel Kliničke bolnice »Dubrava«, gdje se nalazio na intenzivnom liječenju od 14. studenoga prošle godine, priopćio je u četvrtak Bobetkov liječnički konzilij.

Bobetko je otpušten iz Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB »Dubrava« i upućen na kućno liječenje unatoč savjetu konzilija koji smatra da se zbog pogoršanja Bobetkova zdravstvenog stanja kod kuće ne može pružiti primjereno liječenje. »Posljednjih dana u bolesnika je došlo do znatnog pogoršanja kardiovaskularnog, metaboličkog i psihičkog zdravstvenog stanja, te je prema tome prilagođena postojeća intenzivna medikamentna terapija«, kaže se u priopćenju liječničkoga konzilija.

Voditelj konzilija dr. Mijo Bergovec nije želio javno iznositi razloge zbog kojih je Bobetkova obitelj tražila njegovo otpuštanje iz bolnice, ponovivši samo da liječnici smatraju kako se terapija primjerena sadašnjem stanju bolesnika ne može provoditi kod kuće. »Odluka o puštanju generala Janka Bobetka iz bolnice "Dubrava" je odluka obitelji Bobetko u koju se nitko nema pravo miješati, pa ni odvjetnici«, kazao je za Vjesnik u četvrtak Bobetkov odvjetnik Petar Šale. Dodao je da ni on niti njegov kolega Bosiljko Mišetić, koji je također odvjetnik generala Bobetka, nisu bili upoznati s tom odlukom. Prema mišljenju Petra Šale, što se tiče Haaškog suda a s obzirom na Bobetkov izlazak iz bolnice, ništa se ne mijenja jer »Haagu nije bitno je li general u bolnici ili kod kuće«, nego je najbitnije njegovo zdravstveno stanje. Istaknuo je da je generalovo stanje lošije nego što je bilo i s čime će Haag biti upoznat kada dobije redovito izvješće liječničke ekipe o Bobetkovu zdravstvenom stanju.

Dada Zečić i Hina