Vjesnik: 26. 04. 2003.

Ozbiljno upozorenje u predizbornoj godini

DARKO MARKUŠIĆ

Ukupni inozemni dug krajem veljače premašio je 16,5 milijardi dolara, što znači da je dosegnuo 68 posto bruto domaćeg proizvoda. Samo u prva dva mjeseca ove godine ukupni inozemni dug porastao je za 1,23 milijarde dolara ili za osam posto.

Od početka 2000. godine, dakle za mandata Račanove vlade, ukupni inozemni dug porastao je s 9,98 milijardi dolara na 16,5 milijardi dolara, odnosno za 6,53 milijarde dolara. To znači da je u nešto više od tri godine ukupni inozemni dug porastao za gotovo 66 posto ili za dvije trećine.

Iznos inozemne zaduženosti od 68 posto BDP-a veći je od 60 posto, koliko je uvriježena granica između umjerene i opasne zaduženosti države.

Na rast inozemnog duga utjecalo je slabljenje dolara, ali i stvarno povećano zaduženje države. Na ime tečajnih razlika otpada trećina spomenutog porasta duga. Naime, Hrvatska ima gotovo 70 posto duga u eurima, a inozemna se zaduženost izražava u dolarima. No više od tih tečajnih razlika zabrinjavaju prognoze središnje banke prema kojima će do kraja godine inozemni dug porasti nominalno za još tri milijarde dolara i dosegnuti gotovo 20 milijardi dolara.

Visoki udio inozemne zaduženosti izražene kao omjer u BDP-u imaju i neke druge tranzicijske zemlje, poput, primjerice, Bugarske i Estonije. No veliki problem za Hrvatsku predstavlja upravo dinamika rasta toga duga, kao i struktura njegove otplate. Samo u ovoj godini na naplatu zajedno s kamatama dolazi ili je već stiglo ukupno 1,9 milijardi dolara inozemnog duga. U 2004. na naplatu dolazi ukupno 2,78 milijardi dolara, a u 2005. godini 2,61 milijarda dolara. Tek se u 2008. godini taj iznos smanjuje na prihvatljivih 1,13 milijardi dolara.

Posljednje upozorenje iz središnje banke o neodrživosti takvog trenda inozemnog zaduživanja treba shvatiti ozbiljno osobito u izbornoj godini. Vlada, naime, unatoč drukčijim najavama olako počinje izdavati državna jamstva nizu posrnulih poduzeća, a ne čini gotovo ništa da bi promijenila staru praksu otplate starih dugova novim zaduživanjem. Iz HNB-a upozoravaju upravo na to - na dugoročnu neodrživost financiranja starih dugova novim zaduženjima, jer će uz postojeću razinu zaduženosti i cijena novih kredita biti sve viša.