Vjesnik: 26. 04. 2003.

Slovenci žele da se javno objave podaci iz Udba.neta

LJUBLJANA, 25. travnja - Osamdeset i jedan posto Slovenaca slaže se da se javno objave popisi suradnika bivše tajne političke policije, a 19 posto se tome protivi. To pokazuju rezultati telefonskog glasovanja na POP-TV-u. Ta je slovenska tv-postaja organizirala glasovanje nakon prikazivanja emisije, posvećene djelovanju tajnih službi u vrijeme komunizma, kojoj je povod bila afera s objavom materijala na internetnoj stranici »Udba.net« koja je u Sloveniji zadnjih dana izazvala političke skandale i reakcije stranaka.

Glasovalo je gotovo 15.000 gledatelja, a sudionici emisije, političari, povjesničari i politolozi, složili su se da pitanju treba prići odgovorno i osjetljivo. Pritom su svi izjavili kako je odluka policijskog inspektora za zaštitu privatnosti Jože Bogataja, kojom je domaćim ponuđačima internet usluga naredio da »zatamne« internet stranicu, bila neracionalna, a možda i zakonski bez osnove.

Političari lijevoga centra izrekli su mišljenje kako je za Sloveniju pitanje političkih arhiva prošlost s kojom se ne treba posebno opterećivati i kako to neće imati utjecaja na izbore i političko stanje u državi. Predstavnici desnoga centra dokazivali su pak da o arhivima i nestalim dokumentima bivše političke policije treba voditi više računa, te da o tome treba donijeti poseban zakon, kako bi se izbjegle manipulacije. (Hina)