Slobodna Dalmacija: 26. 04. 2003.

IZVOR IZ BRUXELLESA ISTIČE KAKO SE ZA SADA NEĆE PROŠIRIVATI POPIS LJUDI KOJIMA BI BIO ZABRANJEN ULAZAK U ZEMLJE EUROPSKE UNIJE

EU još ne razmišlja kako kazniti jatake Ante Gotovine

BRUXELLES — EU još ne razmišlja o tome kako bi kaznio pomagače haaškog optuženika Ante Gotovine, rekao je izvor iz EU-a. Ne čini se vjerojatno da bi se, ako dođe do proširenja liste, ta zabrana mogla odnositi na članove njegove obitelji ili na one koji su javno govorili protiv njegova transfera u Haag, kao što se pisalo u nekim hrvatskim medijima.

U ovom trenutku na listi zabrane za ulazak u EU su samo dvojica pomagača Radovana Karadžića, dok se druga imena, drugih haaških osumnjičenika ili optuženika i njihovih pomagača još uvijek ne razmatraju. Istina, dodao je, "veleposlanstvima zemalja EU-a u državama u regiji poslani su upiti o tome tko je povezan i tko pomaže haaške optuženike, ali se zasad ne planira akcija "masovnog zamrzavanja", rekao je europski diplomat. Dodao je da se od zemalja na teritoriju kojih su haaški optuženici ili osumnjičenici očekuje da i sami spriječe pomaganje takvim osobama koje su još na slobodi. Bruxelleski diplomat je rekao da su zemlje na to obvezne domaćim zakonima.

Na naše pitanje kakvi bi trebali biti kriteriji da se ustvrdi da netko pomaže haaškim osumnjičenicima, odgovorio je da je o tome na prošlom Vijeću ministara vođena duga rasprava. Došlo se do zaključka da bi trebalo kazniti prvenstveno financijsku, a onda i logističku podršku haaškim osumnjičenicima ili zatvorenicima. O slučaju generala Gotovine, odnosno njegovih pomagača, nije se posebno raspravljalo. Kako Hrvatska ima bezvizni režim ulaska u gotovo sve zemlje EU-a, očito, vize se ne bi imale kome uskratiti.

Naravno, mogla bi se formirati posebna lista takvih imena. No, ovo je za sada samo "simbolična gesta", gesta upozorenja, kojom se pomagačima najavljuje mogućnost zabrane ulaska u EU i kandidatske zemlje, svojevrsni prvi korak. Od Hrvatske se u svakom slučaju očekuje da ispuni "drugi dio svoje odgovornosti", koji se odnosi na transfer generala Gotovine u Den Haag.

M. FRANAC