Slobodna Dalmacija: 26. 04. 2003.

OD 1992. DO 1999. IZ DIPLOMATSKOG PREDSTAVNIŠTVA CURILE SU PUTNE ISPRAVE VRIJEDNE PET MILIJUNA KONVERTIBILNIH MARAKA

Iz Konzulata RH u Mostaru svojedobno je nestalo više od tisuću putovnica

MOSTAR — Generalni konzul generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Ratko Maričić u izjavi za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je kako je upoznat s nestankom putovnica iz generalnog konuzulata Republike Hrvatske u Mostaru prije više od tri i pol godine, ali da ne zna o kojem se broju radi.

Hrvatska policija navodno je prije četiri dana obavijestila vlasti u BiH da je u generalnom konzulatu RH u Mostaru otkriveno kako nedostaje 930 putovnica. Djelatnici konzulata u Mostaru nestanak putovnica nisu mogli opravdati inspekciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, te su serijski brojevi putovnica dostavljeni na uvid policiji u Sarajevu, službama sigurnosti i državnoj graničnoj službi.

Prema nepotvrđenim informacijama, putovnice su nestajale još u razdoblju od 1992. do konca 1999. godine kada se prestalo s izdavanjem putovnica u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, odnosno kada je taj posao preuzelo Ministarstvo unutarnjih poslova RH u Zagrebu.

Cijeli slučaj s nestankom hrvatskih putovnica dobio je na važnosti kada je javnost saznala da su hrvatsku putovnicu posjedovali i vođa tzv. zemunskog klana Milorad Luković Legija i njegova supruga. Spekuliralo se da je Luković upravo s hrvatskom putovnicom koja je izdana na lažno ime pobjegao u BiH.

Čitav taj slučaj s nestankom putovnica, potvrdio nam je Maričić, odnosi se na razdoblje do 31. prosinca 1999. god. kada su se putovnice izdavale u generalnom konzulatu u Mostaru kao i u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u svijetu.

Maričić je istaknuo kako, kada je on preuzeo dužnost u veljači 2002. godine, a prije njega Mario Marijanović u studenom 2001., nije bilo nikakve istrage niti je on osobno išta znao o tom slučaju. On je ponovio kako se i tijekom razdoblja konzula Marijanovića u Mostaru nisu izdavale putovnice, već u Zagrebu.

Cijeli slučaj s nestankom putovnica odnosi se na period o kojem oni ne mogu davati izjave niti znati što je tada bilo osim da je u to vrijeme dužnost generalnoga konzula u Mostaru obnašao Ćiro Grubišić.

Neslužbeno doznajemo kako je riječ o brojci koja prelazi tisuću nestalih putovnica i njihova vrijednost se procjenjuje na 1500 KM po komadu ili ukupno više od jedan milijun i 500 tisuća KM.

Kada se zna da je u to vrijeme hrvatska putovnica na crnom tržištu koja je glasila na ime i sa slikom vrijedila oko pet tisuća KM, dobije se iznos od pet milijuna KM.

Miroslav LANDEKA

ĆIRO GRUBIŠIĆ: NISAM UPLETEN U KRIMINAL

— Uopće ne znam o kakvoj se aferi radi i otkuda sada ti napisi — kazao je Ćiro Grubišić u kratkoj izjavi za naš list i oštro opovrgnuo upletenost u bilo kakav kriminal tijekom njegova mandata na mjestu generalnoga konzula Republike Hrvatske u Mostaru.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je nedavno dvije kaznene prijave protiv Ćire Grubišića, bivšega generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru, a zbog navodnih različitih financijskih malverzacija za vrijeme njegova mandata na dužnosti generalnog konzula RH u Mostaru.

Grubišića se sumnjiči da je davanjem pozajmica i donacija navodno oštetio hrvatsku državu za oko 300 tisuća eura.

"UGOVORENI DIPLOMAT" SUMNJIVE KARIJERE

ZAGREB - Iz Ministarstva vanjskih poslova potvrdili su nam da Ćiro Grubišić nije njihov zaposlenik, te da je i u Šuškovo vrijeme bio angažiran na ugovor, da je bio tzv. ugovoreni diplomat, što zakon o vanjskim poslovima dopušta. Predsjednik Stjepan Mesić razriješio je Ćiru Grubišića dužnosti generalnog konzula u Mostaru 24. srpnja 2000. godine. Na tu je dužnost osnivač HDZ-a, kako se Grubišić volio predstavljati, imenovan 30. srpnja 1996. godine. Razrješenje se, dakle, poklopilo s istekom njegova mandata u Mostaru, kada su objavljeni i neki inkriminirajući podaci prema nalazima Interne revizije o Grubišićevim financijskim prekoračenjima.

Poznato je da je Interna revizija MVP-a prošle godine ustanovila da je Grubišić u zadnjoj godini svoga mandata za reprezentaciju potrošio 266.000 kuna više nego mu je odobreno. Vjesnik je prošle godine u prosincu objavio da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo istražni zahtjev protiv Grubišića zbog sumnje da je dva puta zlorabio službene ovlasti, čime je oštetio državni proračun za 593.814,46 njemačkih maraka.

Grubišićeva smjena popraćena je i objavom podataka da je bio korisnikom gradskog stana, te da mu je Hrvatska poštanska banka dodijelila stambeni kredi od 550.000 kuna, iako tada ta državna banka građanima nije davala kredite. Grubišićeva biografija prepuna je kontroverzi, a njegovo ime spominjalo se uz Vjeka Slišku, Hrvoja Petrača, Ljubu Ćesića Rojsa, dok je opće poznata njegova bliskost s tzv. norvalskim krugom kojemu su uz njegova brata, jezikoslovca dr. Vinka Grubišića, pripadali pokojni Gojko Šušak, Ante Beljo i ostali HDZ-ovci iz iseljeništva.