Vjesnik: 28. 04. 2003.

Račun bez krčmara

ANDREA LATINOVIĆ

Desni je centar definitivno odlučio krenuti u pohod na Banske dvore i poslati u zaborav sadašnju vladajuću koaliciju. Ili kako bi to rekao šef HDZ-a, Ivo Sanader, predvodnik novog saveza desno od centra, u komu su još HSLS, HSP i DC, »odlučni su na izborima smijeniti ovu nesposobnu vlast«. Iako je Sanader, sad neformalni glasnogovornik nove četvorke, već mjesecima uvjeren da će Račan i njegov tim uskoro biti oporba, predsjednik najveće opozicijske stranke ne bi trebao unaprijed raditi račun bez krčmara.

Ponajprije valja pričekati kako će proteći niz idućih dogovora s novim neformalnim partnerima Budišom, Đapićem i Granićem, a oni sigurno neće biti laki. Iako su nakon drugog sastanka u samo dva tjedna sva četvorica izašla vidno raspoložena, jer je atmosfera, kako su kazali, bila »sjajna«, pukotine među njima već se daju naslutiti. Naime, HSLS, HSP i DC žarko inzistiraju na tome da se već sada osnuje prijeizborna koalicija desnog centra, a HDZ po svaku cijenu na izbore želi izaći samostalno, a tek onda, pobijedi li, u svoje pobjedničko okrilje velikodušno prihvatiti i ostale tri stranke.

Doduše, mnogi će tvrditi kako realno HSLS i DC možda i nemaju previše izgleda za preskok izbornog praga. HDZ-u bi, naime, najviše odgovarao scenarij u komu će sami na izbore, održavajući time i obećanje dano biračima prije nekoliko mjeseci, a potom, postanu li pobjednici, privući sebi one stranke iz trojke HSLS - HSP - DC koje prijeđu čarobnu granicu pet posto. No trojka trenutačno ne želi popustiti Sanaderu, jer strahuju da bi ih veliki HDZ u konačnici ipak mogao »preveslati«, odluči li se u zadnji čas Tomčićev HSS prikloniti HDZ-u. Zato je sada pat situacija, unatoč blistavim osmijesima i zajedničkoj »obiteljskoj« fotografiji četiriju čelnika, stanje daleko od idile. Zlobnici tvrde da Sanader zapravo kupuje vrijeme, iščekujući željno Tomčićev mig, iako se većina kladi da je šef HSS-a i na idućim izborima odlučio ploviti sa sadašnjom lijevom posadom. Ali želje su jedno, a pragmatika u politici nešto posve drugo, pa je moguće očekivati nekoliko opcija. Ili da Sanader, pritisnut poluucjenjivačkim zahtjevima manjih stranaka ipak prekrši obećanje o samostalnu izlasku HDZ-a na izbore, stvarajući veliku desnu koaliciju, ili da sve četiri stranke ipak izađu same te se u slučaju pobjede HDZ-a priključe naknadno.

Bez obzira na to što neki iz trojke već sada odbijaju drugu mogućnost, busajući se kako su njihove stranke nužne HDZ-u za formiranje nove Vlade, teško je vjerovati da bi u slučaju da HDZ samostalno dobije najviše glasova, odbile Sanaderov sirenski zov.