Novi list: 28. 04. 2003.

HDZ U PREDIZBORNU KAMPANJU ULAZI S PROGRAMOM INVESTICIJA U OPĆINAMA ŠTO IH NAMJERAVA POKRENUTI AKO DOBIJE IZBORE

Sanader zabranio Đapiću koalirati s Pašalićem

HIP Miroslava Tuđmana, navodno, nije sporan kao eventualni partner predsjednika HSP-a. HKDU će biti puno bolje ako predsjednici oporbene četvorke ne dogovore predizbornu već jedino postizbornu koaliciju

ZAGREB – Nijedna stranka ne može više biti članica oporbene četvorke, pa tako ni HKDU. To je poruka predsjedniku HKDU-a Anti Kovačeviću što su mu je jučer neslužbeno uputili neki od predsjednika stranaka četvorke s kojima smo razgovarali. Kovačević je, naime, dan prije ustvrdio da ima obećanje predsjednika HDZ-a i HSP-a, Ive Sanadera i Ante Đapića da je »HKDU uklopljen u četvorku preko HSP-a s kojim ima zajednički klub zastupnika«. »Riječ je isključivo o Kovačevićevoj želji«, rekao nam je jedan od oporbenih lidera.

Ipak, za Kovačevića stvari postaju puno bolje ako četvorica predsjednika ne dogovore predizbornu već jedino postizbornu koaliciju. Tada će HDZ, HSLS, HSP i DC samostalno nastupiti na parlamentarnim izborima i svaka od tih stranaka moći će odabrati svoje koalicijske partnere po izbornim jedinicama. A HKDU je jedna od stranaka s kojom će biti dopušteno koaliranje. S tim da ako, primjerice, HSP izađe na izbore zajedno s HKDU, ta će stranka ulaziti u kvotu državnih dužnosti koje ugovorom četvorke o postizbornoj koaliciji pripadnu HSP-u.

Doznajemo, međutim, da je Sanader inzistirao da HSP ne smije ni u jednoj izbornoj jedinici koalirati s Hrvatskim blokom Ivića Pašalića. Istodobno, navodno, HIP Miroslava Tuđmana nije sporan kao eventualni Đapićev partner.

Plan za Hrvatsku

Dio »Plana za Hrvatsku«, predizbornog programa HDZ-a, detaljan je popis infrastrukturnih radova u svim hrvatskim općinama što ih HDZ namjerava pokrenuti ako pobijedi na parlamentarnim izborima. Županijski odbori stranke dobili su zadatak da utvrde koje su potrebe gradova i općina na njihovom teritoriju, procjene kolika bi bila vrijednost investicijskih zahvata i s kojom bi svotom novca u svakom od projekata morala participirati država. »Mi precizno znamo što je najnužnije za svaku općinu kako bi se ona revitalizirala i zaustavilo iseljavanje«, kazao nam je glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček.

Naš list došao je u posjed investicijskog programa HDZ-a za Vukovarsko-srijemsku županiju pomoću kojeg će ta stranka pokušati osvojiti glasove tamošnjih birača. Cijeli je programa težak 63 milijuna 320 tisuća kuna, a oko polovine tih financijskih sredstava moralo bi se, prema procjenama županijskih čelnika HDZ-a, namiriti iz državnog proračuna. Ostatak bi išao iz proračuna jedinica lokalne samouprave.

Desetak varijanti proračuna

»U sklopu Plana za Hrvatsku napravili smo desetak varijanti državnog proračuna i u svaku od njih ugrađena su izdvajanja za infrastrukturu koju ćemo obećati građanima. I ako HDZ bude obnašao vlast, nećemo koristiti prvih 100 dana za snimanje stanja već praktično odmah po objavi izbornih rezultata počinjemo s realizacijom investicijskih programa po općinama«, uvjerava Maček. Potrebna dokumentacija navodno je već izrađena.

HDZ Vukovarske županije, primjerice, smatra da bi najviše novca, 13,198.809,80 kuna trebalo uložiti u ustroj sveučilišta u Vinkovcima, a od države traže da im osigura 30 posto od planiranih sredstava. Za Vukovar je predviđena izgradnja tržnice i asfaltiranje gradskih prometnica u ukupnoj vrijednosti od pet milijuna kuna. Ne navodi se koliki bi trebao biti udio države. Od općina Vukovarske županije najbolje će u slučaju izborne pobjede HDZ-a proći Ivankovo gdje ta stranka planira za šest milijuna kuna izgraditi sportsku dvoranu. Računica kaže da bi iz državnog proračuna moralo doći 41,67 posto novca. Najslabije bi prošli stanovnici Privlake u čijem bi se mjestu jedino adaptirala općinska zgrada za 800 tisuća kuna. Polovinu bi dala država.

Dražen CIGLENEČKI