Slobodna Dalmacija: 28. 04. 2003.

HSP 1861. PROSVJEDUJE ZBOG IMENOVANJA LONČARIĆA I TUREKA

Obavještajne službe vode kompromitirani kadrovi

ZAGREB — HSP 1861 drži svojom ustavnom i zakonskom dužnošću najoštrije javno prosvjedovati radi imenovanja Lončarića i Tureka na čelna mjesta dviju vladinih obavještajnih agencija OA-e i POA-e - navodi se u priopćenju Dobroslava Parage.

Damir Lončarić, čija je biografija navodno nepoznata čak i u vladinim uredima Ivice Račana, bez obzira na njegovu visoku dozu profesionalizma, kompromitiran je ne prvenstveno i jedino kumstvom s tajkunom Hrvojem Petračem,, već iznad i prije svega kao kadar zadnjeg šefa komunističke tajne policije tzv. Službe državne sigurnosti bivše Socijalističke Republike Hrvatske Josipa Perkovića.

U tom svojstvu Damir Lončarić rukovodio je masovnim privođenjem, uhićivanjem i saslušavanjem velike skupine hrvatskih studenata i intelektualaca u proljeće 1978. godine u Zagrebu radi optužbe za suradnju s istaknutim hrvatskim intelektualcem i emigrantom Brunom Bušićem (koji je nekoliko mjeseci nakon tog masovnog vala uhićenja pod palicom Damira Lončarića, ubijen u Parizu), od kojih su neki osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora kao politički zatvorenici.

O Tureku vuku se dugački repovi od slučaja Gospić 1991. godine, kada je bio operativni djelatnik SZUP-a pod Manolićem, pa sve do ubojstva Milana Levara, eksplozija pred zagrebačkim Gradskim poglavarstvom i na Mirogoju, nestanka dosjea iz SZUP-a, uključujući i protuzakonito prisluškivanje oporbenih političara i neovisnih novinara.

Predsjednik Mesić i premijer Račan počinili su još jedan nedopustivi politički i pravni promašaj. Dok se u drugim tranzicijskim zemljama udaljilo kompromitirane kadrove iz represivnog sustava, u Hrvatskoj takvi avansiraju na najviše položaje - tvrdi Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861.

MESIĆ I RAČAN BEZ KOMENTARA

ZAGREB — Ured Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića u nedjelju je bio bez komentara na javni prosvjed predsjednika HSP-a 1861. Dobroslava Parage zbog imenovanja na čelna mjesta dviju obavještajnih agencija, OA-e i POA-e, kako on tvrdi, dviju kompromitiranih osoba Damira Lončarića i Stjepana Tureka.

Jednako kao i Pantovčak, od službenih komentara Paragina prosvjeda za sada je suzdržan i Markov trg.