Vjesnik: 28. 04. 2003.

Županijski sud u utorak o Rajićevu izručenju Haagu

ZAGREB, 27. travnja - Tročlano vijeće Županijskog suda u Zagrebu u utorak će na sjednici utvrditi činjenice potrebne za donošenje odluke o izručenju Ivice Rajića (45) Haaškom sudu.Vijećem će predsjedavati sudac Dražen Tripalo, a na sjednici će, osim haaškog optuženika Rajića i njegovih branitelja, biti i predstavnik Državnog odvjetništva.

Prema Ustavnom zakonu o suradnji s Haaškim sudom, Vijeće će udovoljiti zahtjevu za izručenjem ako utvrdi da se zahtjev odnosi na Rajića i da su kaznena djela za koja je optužen u nadležnosti Haaškog suda.

Na rješenje županijskog suda o izručenju moguća je žalba Vrhovnom sudu u roku osam dana. Žalba zadržava izručenje, a o njoj odlučuje peteročlano vijeće Vrhovnog suda, čije je rješenje konačno. Na pravomoćnu odluku moguće je podnijeti ustavnu tužbu, no ona ne odgađa izručenje. Zbog bolesti optuženika ili »drugog naročito opravdanog razloga« izručenje privremeno može odgoditi ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović. Jedan od Rajićevih branitelja Željko Olujić već je nekoliko puta najavio da će se protiviti izručenju jer Rajić želi da mu se sudi u Hrvatskoj, a ne u Haagu. Ivica Rajić optužen je da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka odgovoran za pokolj najmanje 16 muslimanskih civila u srednjobosanskom selu Stupni Dol u listopadu 1993. godine. Haaška je optužnica podignuta 1995., no Rajić se uspješno skrivao sve do travnja ove godine, kada je uhićen u Splitu. (Hina)