Slobodna Dalmacija: 28. 04. 2003.

ZBOG PROBLEMA S DOBIVANJEM VIZA

Tomčić odbio ići u posjet Kanadi

ZAGREB — Saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Zlatkom Tomčićem nije u nedjelju, kako je bilo predviđeno, otputovalo u službeni posjet Kanadi zbog teškoća vezanih uz vizni postupak, potvrdio je Tomčić Hini.

Izaslanstvo na čelu s Tomčićem, koji je vrlo suzdržano govorio o razlozima neodlaska, u Kanadu je pozvao predsjednik Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Peter Miliken, a to je trebao biti prvi službeni susret parlamentaraca dviju država.

— Poziv sam primio s radošću (...), no u pripremi odlaska na konzularnom su se planu pojavile za mene nepremostive teškoće u smislu predviđenog viznog postupka — izjavio je Tomčić. Dodao je da se, "uvažavajući i poštujući zakone i postupke domaćina", ispričao svojemu kolegi Milikenu što ne može doći u službeni posjet, te da je o tome obavijestio i kanadskog veleposlanika u Zagrebu. O pojedinostima iz pisma Milikenu i razgovora s veleposlanikom, Tomčić nije želio govoriti.

— Detalje neću iznositi jer smatram da bi to otežalo našemu Ministarstvu vanjskih poslova uređenje tih odnosa na primjereniji način — izjavio je predsjednik Sabora. Smatra da je postupio ispravno, štiteći dignitet Republike Hrvatske i dužnosti koju obnaša.

— Vjerujem također da će moj postupak biti dobar poticaj da dva ministarstva vanjskih poslova urede područje konzularno-viznih postupaka na primjereniji, ali recipročan način — istaknuo je. Predsjednik Sabora je dodao da je poziv primio s radošću i zbog činjenice da u Kanadi živi više od 300.000 hrvatskih iseljenika, s čijim se predstavnicima trebao sastati.

Iako je Tomčić odbio konkretnije govoriti o razlozima zbog kojih je otkazan put u Kanadu, neslužbeno se doznaje da je pravi razlog u postupcima i upitima koji su se, u sklopu viznog režima, postavljali hrvatskim parlamentarcima. Po tim informacijama, od njih je traženo da odgovore i na pitanja koja su bila isključivo osobne prirode i koja su se odnosila na članove njihovih obitelji.

Od nekih članova izaslanstva, doznaje se, traženo je da odgovore na pitanja koje sadržava formular D20, koji je Kanada uvela 1996., a u sklopu kojeg hrvatski državljani u dobi od 18 do 65 godina koji traže vizu moraju odgovoriti i na pitanja vezana uz vojnu službu, primjerice o vojnoj postrojbi u kojoj su služili (u Domovinskom ratu), njezinu kretanju i slično.

Hinin izvor napominje da je to zanimljivo s obzirom na to da je Kanada službeno ukinula formular D20 za hrvatske diplomate i visoke dužnosnike koji putuju u tu zemlju, a koji su umjesto toga uz popunjenu viznu tiskanicu prilagali životopis. Hrvatska je u lipnju 1997. ukinula vize za turističke posjete kanadskim državljanima. Neslužbeni izvor s hrvatske strane kaže da problemu s vizama pridonosi i činjenica da Hrvatska već šest mjeseci nema veleposlanika u Kanadi, te da Kanada u Zagrebu nema konzulat.

Odlazak saborskog izaslanstva, kaže neslužbeni izvor, bila je prigoda da se progovori o otvorenim pitanjima, te da se pojača politička i gospodarska suradnja dviju država i robna razmjena, koja je prošle godine iznosila samo 22 milijuna američkih dolara. (H)