Vjesnik: 29. 04. 2003.

Muke po desnici

Predsjednik stožerne stranke HDZ-a, Ivo Sanader, nikako se ne želi izjasniti hoće li četvorka nastupati zajedno kao predizborna ili poslijeizborna koalicija / U političkim kuloarima tvrdi se da Sanader i dalje kupuje vrijeme, nadajući se kako će se Zlatko Tomčić i HSS ipak prikloniti ovom centar-desnom savezu

ANDREA LATINOVIĆ

Do kraja idućeg mjeseca, točnije, 28. svibnja, trebalo bi se znati hoće li velika koalicija desnog centra sklopiti predizborni savez i krenuti u osvajanje vlasti. Odnosno, hoće li HDZ, HSLS, HSP i DC dogovoriti model buduće suradnje te definitivno odlučiti je li riječ samo o neformalnom okupljanju desne četvorke, ili će to novo savezništvo biti zacementirano i potpisima četiriju čelnika na ugovoru o suradnji.

Stvar je, međutim, zapela već na početku, na drugom sastanku. Iako se to od njega očekuje, predsjednik stožerne stranke HDZ-a, Ivo Sanader, nikako se ne želi izjasniti hoće li četvorka nastupati zajedno kao predizborna ili poslijeizborna koalicija. Zasad je vrlo izvjesno da će sve četiri stranke solirati na terenu pa je moguće da će se obećanja o samostalnom izlasku svake stranke u konačnici i ostvariti. Iako bi neki od čelnika, u želji da smijene ovu »nesposobnu vlast«, rado i prekršili ranije dana obećanja biračima, uz sigurno dobro opravdanje kojim bi potkrijepili svoje promjene stavova.

Sanader se, međutim, nikako ne želi izjasniti kako će to četvorka ubuduće surađivati, osim što je već najavljeno da će koordinirano djelovati u Saboru. Prva će im zajednička akcija biti već na sljedećoj sjednici Sabora, idući tjedan, kada će njihovi klubovi tražiti otvaranje rasprave o krizi vlasti u Osječko-baranjskoj županiji. Ali, sve je još neformalno, jer ni nakon drugog sastanka, unatoč optimističnim izjavama čelnika, nije ništa čvrsto dogovoreno.

U političkim kuloarima tvrdi se da Sanader i dalje kupuje vrijeme, nadajući se kako će se Zlatko Tomčić i HSS ipak prikloniti ovom centar-desnom savezu. No, Tomčić je sam prije nekoliko dana vrlo jasno i rezolutno odgovorio da ga na takav sastanak nitko nije zvao, »a da su ga i zvali, ne bi došao«. Time je zasad, bez obzira što se pouzdano zna kako su se Sanader i Tomčić u nekoliko navrata i sastali u neslužbenim razgovorima, prvi čovjek HSS-a kristalno bistro dao do znanja društvu desno od centra da im se, barem u skorijoj budućnosti, ne kani pridružiti. Stoga bi dogovor s trojkom HSLS-HSP-DC, nagađaju neki iz tih stranaka, Sanaderu zapravo trebao poslužiti samo kao »utješna« nagrada. Ali, upravo bi se tu Sanader mogao preračunati, jer neke od tih stranaka ne žele biti samo HDZ-ove marionete koje će on pozvati tek ako mu zatreba pojas za spašavanje. Naime, HDZ-ovu šefu najviše bi odgovarala varijanta po kojoj njegova stranka izlazi sama na izbore i osvaja relativnu većinu (izjavio je da će HDZ u idućem sazivu Sabora imati oko 50 zastupnika), a zatim pruža pobjedničku ruku manjim strankama.

Bilo je zanimljivo čuti i procjene samih čelnika o budućim izbornim rezultatima. Tako je Budiša suzdržano ustvrdio da bi HSLS mogao imati osam do 10 zastupnika. Đapić je kratko procijenio da će HSP imati pet do sedam zastupnika, a onda je Granić, na opće iznenađenje ostale trojice, trijumfalno zaključio da će DC imati čak 14 zastupnika! Opće ocjene: Đapić je podcijenio budući uspjeh svoje stranke, Granić debelo precijenio domete svoje male stranke, koja čak u nekim izbornim jedinicama nema što tražiti, a Budiša je ostao oprezan.

Iz trolista HSLS-HSP-DC Sanaderu su zapravo najvažniji upravo pravaši. Oni, uostalom, od svih tih stranaka jedini imaju i alternativu; Pašalićev bi Hrvatski blok HSP dočekao ovacijama, a da je to tako, potvrđuje i Pašalićeva izjava upravo u Sisku. I on, naime, želi stvaranje bloka desnih stranaka u kojem bi uz HB bili još HIP, HKDU i HČSP, a kao posebna poslastica upravo HSP.

Zato se Đapić, svjestan realne snage svoje stranke, zacijelo neće dati pokoravati. Pravaši smatraju da Sanader može biti nezadovoljan razgovorima između čelništva HSP-a i HB-a, ali oni od tih pregovora neće odustati, jer HDZ-ov predsjednik nije dao nikakva čvrsta jamstva o obliku suradnje. Stoga su pravaši ustrajni u svojoj odluci da će razgovarati s kime oni žele i za koga procijene da im je isplativo. Osim toga, Đapić je već javno kazao da takvoj desnoj koaliciji HSS nije poželjan partner, a Sanader najviše priželjkuje upravo HSS. No, HSP-ovci se uopće ne uzrujavaju, uvjereni u dobar rezultat i sa samostalnim izlaskom, svjesni da im prijeizborno koaliranje s HDZ-om i nije nužno, pa Đapić već najavljuje i novu rundu razgovora s Pašalićem i šefom HIP-a Miroslavom Tuđmanom.

Prijeizborno je koaliranje najviše potrebno malom DC-u, koji prvi put samostalno izlazi na izbore. Ne uđu li u raniji pakt sa Sanaderom, realna je mogućnost da uopće ne prijeđu izborni prag, a upravo je Granić najvatreniji pobornik tog prijeizbornog saveza.

S HSLS-om je, pak, stanje neizvjesno; oni, naime, nemaju drugu alternativu, ali ipak su precrne prognoze da Budišini liberali neće prijeći pet posto. Budiša je vrlo ozbiljno, ali i odmjereno, pristupio tom savezu, kloneći se bilo kakvih jačih medijskih izletavanja.

U četvorku bi, dakako, želio pošto-poto ući i HKDU-ovac Anto Kovačević, pozivajući se na to kako mu je Sanader obećao ulazak u tu družinu, no savez se neće proširivati. Naime, ulazak HKDU-a ovisit će jedino o HSP-u, jer s njima imaju zajednički klub pa će, bude li HSP imao interesa, staviti Kovačevića na neko mjesto na listi, ali sigurno ne među prvih pet osiguranih za pravaše. Zato je vrlo realna mogućnost da će Kovačević, koji je za svoga zastupničkog mandata postao poznatiji po besmislenim i uvredljivim izjavama negoli ozbiljnom parlamentarnom radu, idući saziv Sabora gledati poput svih građana - na televiziji.