Novi list: 29. 04. 2003.

Šarinić drugi put u Rijeci

Slavko Linić neće suditi o moralnom liku Damira Vrhovnika. Njega više brine to što bi Zdenko Mance mogao postati gradonačelnik Rijeke. A on, sudeći Vrhovniku, još nije platio ni carinu na onu tiskaru. Ne govori li to iz SDP-a Šarinić?

Piše: Dražen Herljević

O moralnom liku Damira Vrhovnika ja neću suditi – izjavio je nakon subotnje sjednice Županijskog odbora SDP-a u Rijeci potpredsjednik Vlade i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Hrvatske Slavko Linić, objašnjavajući novinarima svoje i Vladino viđenje nove politike davanja državnih jamstava trgovačkim društvima, između ostalog i prije svih i brodogradilištu »Viktor Lenac«. Nova pravila, prema kojima čelni ljudi poduzeća osobnom imovinom moraju jamčiti za dobivena državna jamstva, nametnuo je MMF, pa ako smo zbog toga licemjeri, u redu, rekao je Linić. O moralnom liku Damira Vrhovnika od potpredsjednika Vlade i jednog od vodećih SDP-ovaca, zaista ni slova, iako bi bilo zanimljivo vidjeti koliko su samo prošlotjedni događaji vezani uz prvog čovjeka »Lenca« srozali vjerodostojnost SDP-a.

Jedan kod kćeri, drugi kod roditelja

Naime, u trenutku dok Vlada još uvijek čeka odluku »Lenčevih« dioničara o financijskoj injekciji o kojoj direktno ovisi opstanak škvera u Martinšćici, a nakon što je u posljednjih godinu dana već tri puta priskočila u pomoć »nasukanom brodu« Damira Vrhovnika, potonji je početkom ožujka ove godine na svega jedan dan prekinuo radni odnos, kako bi, danas-sutra, mogao aktivirati povlaštenu saborsku mirovinu i uživati u njezinim blagodatima. Dakle, dok se sudbina »Lenca« još uvijek ne zna, njegov direktor pribilježio se sa štovanjem u saborskim stručnim službama, da ne bi slučajno živio poput prosječnog hrvatskog umirovljenika i bio primoran koristiti umirovljeničke pogodnosti socijalnog programa Grada Rijeke. No, to nije ništa prema farsi s tzv. izjavom o jamčenju osobnom imovinom koju je Vrhovnik potpisao kao direktor poduzeća koje dobiva državna jamstva. I dok su neki mediji zbog toga požurili uzviknuti »bravo za ministra Crkvenca, bravo za Vrhovnika«, pokazalo se da je ta Vrhovnikova izjava zapravo mrtvo slovo na papiru. On je svoju vilu na Pećinama, u paketu s drugim nekretninama, još 2001. darovao svojoj kćeri, pa se Crkvenac može slikati, jer državno jamstvo, kao ni u »najbolja« vremena HDZ-a, nije pokriveno. Vrhovnik, naime, nema imovine. Baš kao ni Linić. Jedan je podstanar kod kćeri, a drugi je još do jučer živio kod roditelja.

Socijalni sentimenti

Možda se upravo zbog socijalnog sentimenta prema Vrhovniku Linić ne usudi ocjenjivati moralni lik raskućenog direktora »Viktora Lenca«. No, pritom je zanimljivo da se potpredsjednik Vlade gotovo istovremeno ne libi komentirati navodne kuloarske informacije »iz riječkih političkih krugova«, a koje je ustvari sam plasirao, da bi glavni urednik i direktor »Novog lista« Zdenko Mance, na idućim izborima mogao postati, ni manje ni više, nego gradonačelnik Rijeke. »Tu sam informaciju i ja čuo, no to me ne čudi, jer ja sam to već najavljivao s obzirom na to da njega već dugo direktorska i funkcija glavnog urednika ne zadovoljavaju. Stoga je jasan njegov sve izraženiji politički angažman« – izjavio je Linić u »Jutarnjem listu«. S obzirom na to da je potpredsjednik Vlade komentirao nešto što je poteklo »iz riječkih političkih krugova«, to dovoljno govori o ozbiljnosti cijele priče, ali i samog Linića. Tako nešto neozbiljno u Rijeci se nije čulo još od vremena Hrvoja Šarinića koji je 1995. u Hrvatskoj narodnoj čitaonici na Trsatu galamio kako će umjesto »ovakvog«, pokrenuti Hrvatski Novi list. I bi tako. I zna se kako je završilo. Šarinić je pokušao uništiti ove novine, a Linić s njima želi igrati političku utakmicu, želi ih vidjeti, ne samo kao političkog, nego i kao izbornog protivnika, jer će tako biračima lakše objasniti zbog čega on ne mora suditi o moralnom liku Damira Vrhovnika. Jer, sve što izlazi na vidjelo oko »Lenca« nije motivirano ničim drugim nego političkim ambicijama jednoga glavnog urednika. Zaista, na razini Šarinića.

Vrhovnik i Čarić istomišljenici

Slučajno ili ne, i Vrhovnik se ovih dana u »Globusu« potrudio objasniti da svi njegovi problemi proizlaze iz jednostavnog razloga što je »Viktor Lenac« godinama napadan u »Novom listu«. »Sjetite se kako je završilo u doba HDZ-a s onom carinom za tiskaru koja nikad nije plaćena«, izjavio je Vrhovnik, očito računajući na slabo pamćenje. Taj slučaj bio je, naime, operacionalizacija Šarinićeva plana da ušutka ove novine i to je tada bilo jasno čak i SDP-u, čiji su saborski zastupnici zbog toga na muke stavljali tadašnjeg ministra financija Božu Prku. Danas taj slučaj poteže još samo Petar Čarić, bivši šef Financijske policije u Rijeci, koji se, prije nego što je završio u istražnom zatvoru, dospio požaliti da mu se ove novine ustvari osvećuju zbog te političke afere. Sada se pokazuje da je Vrhovnik zapravo njegov istomišljenik. Znači li to da je SDP, kada je prije sedam godina tražio odgovornost ministra Prke, ustvari držao figu u džepu? I je li spreman nastaviti tamo gdje je Šarinić stao? I što ustvari čeka Lučin? Zašto ne uhapsi tog švercera Mancea?