Slobodna Dalmacija: 29. 04. 2003.

VIJEĆE ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA RAZMATRAT ĆE SLUČAJ OSUMNJIČENOG ZA POKOLJ U STUPNOME DOLU

Nema prepreke za Rajićevo izručenje

ZAGREB — Županijski sud na današnjoj će sjednici gotovo sigurno donijeti odluku o izručenju Ivice Rajića Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Protiv bivšeg časnika Hrvatskog vijeća obrane Haaški sud je podigao optužnicu još 1995. godine, za tužiteljskog mandata Richarda Goldstonea, zbog pokolja najmanje 16 muslimanskih civila u selu Stupni Do 1993. godine. Rajića je nedavno uhitila hrvatska policija nakon osam godina skrivanja i Haag očekuje brzo izručenje.

Sudskim vijećem Županijskog suda predsjedavat će sudac Dražen Tripalo i Rajić će biti izručen u skladu s Ustavnim zakonom o suradnji s Haaškim sudom. Prepreka izručenju gotovo da nema. Županijski sud mora odlučiti da su kaznena djela za koje se Rajić tereti u nadležnosti Haaškog suda, a pokolj civila u akciji spaljivanja sela sigurno spada u njihovu nadležnost. Ova odluka podložna je žalbi koja odluku o izručenju odgađa osam dana. O žalbi zatim odlučuje Vrhovni sud i njegovo rješenje je konačno. Izručenje ne može odgoditi ni tužba Ustavnom sudu.

Izručenje može odgoditi jedino ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović i to zbog bolesti optuženika ili nekog drugog opravdanog razloga. Budući da se još ne spominje nikakva Rajićeva bolest, sasvim je izgledno da će Rajić biti izručen.

Njegov branitelj Željko Olujić najavio je da će se protiviti izručenju i zahtijevati da se njegovu branjeniku sudi u Hrvatskoj, a ne u Haagu. Unatoč činjenici da je optužen za zločine u BiH, a ne u Hrvatskoj.

Rajićevo izručenje Haagu moglo bi prethoditi novoj seriji optužnica protiv hrvatskih državljana. U medijima su se spominjale istrage protiv Franje Gregurića, Tomislava Merčepa, Nikice Valentića, pa i Davora Domazeta Loše, ali Haag ne želi izići s tim imenima prije nego što dostave optužnice u Zagreb. Tužiteljstvo je poučeno primjerom Ante Gotovine i Mirka Norca koji su pobjegli već nakon prvih najava o podizanju optužnica. Norac se na kraju predao, uz jamstvo da će mu biti suđeno u Hrvatskoj, dok se za Gotovinom još uvijek traga.

U političkim krugovima nagađa se što će značiti Rajićevo izručenje. Hoće li se njime razbiti obavještajna mreža angažirana na skrivanju ratnih zločinaca, te hoće li Rajić izići u susret Tužiteljstvu i povući za sobom još neke ljude, u zamjenu za blažu kaznu? Pitanje je i koliko će njegovo uhićenje skinuti dio krivnje s generala Blaškića i otkriti paralelni sustav zapovijedanja hrvatskim postrojbama u BiH?

T. KLAUŠKI