Večernji list: 30. 04. 2003.

SASTANAK ZEMALJA PROTIVNICA RATA

Osniva se Europska vojska bez NATO-a

Chirac, Schröder, Juncker i Verhofstadt traže europske snage bez NATO-a

BRUXELLES - Njemačka, Francuska, Belgija i Luksemburg predložili su jučer da se do 2004. stvori stožer višenacionalnih snaga za europske vojne operacije u kojima ne sudjeluje NATO. U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon završetka mini summita u Bruxellesu kaže se da čelnici četiriju zemalja smatraju da je "došao trenutak za novu fazu u izgradnji obrane Europe".

Belgijski premijer Guy Verhofstadt odbacio je primjedbe da je skup usmjeren protiv SAD-a.

Sva četvorica lidera koji su sudjelovali na sastanku, francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schröder, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker i belgijski premijer Verhofstadt, protivnici su američke vojne kampanje protiv Iraka.

Sastanku nisu nazočili ni povjerenik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, predstavnici Europske komisije, kao ni članovi sadašnjeg grčkog predsjedništva EU.

Ipak, predsjednik Europske komisije Romano Prodi očitovao se za tu inicijativu budu li u njoj zastupljene i druge zemlje.

Za mirovne i humanitarne misije uspostavljene su europske snage za brzo djelovanje, koje broje 60.000 ljudi i koje su prošlog ožujka od NATO-a preuzele misiju nadzora mira u Makedoniji.

Zamisao četiriju zemalja o zajedničkom stožeru bit će uskoro predstavljen svim ostalim članicama EU. (H)