Novi list: 30. 04. 2003.

OPTUŽENIK ZA ZLOČIN U STUPNOM DOLU JUČER PRED ZAGREBAČKIM ŽUPANIJSKIM SUDOM

Ivica Rajić bit će izručen Haagu

ZAGREB – Na javnom dijelu sjednice tročlanog sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, haški optuženik Ivica Rajić porekao je krivnju za zločine u Stupnom dolu, a njegov branitelj Željko Olujić usprotivio se izručenju. Odluka o izručenju Rajića Haškom sudu, rekao je predsjednik vijeća sudac Dražen Tripalo, neće se javno objavljivati, već će biti napisana i poštom upućena strankama u postupku. Međutim, kako neslužbeno doznajemo, nakon vrlo kratkog odlučivanja, tročlano sudsko vijeće nije uvažilo argumente obrane, već je prihvatilo mišljenje Državnog odvjetništva da su ispunjeni svi uvjeti za Rajićevo izručenje Haagu.

– Prije svega, kao čovjek, vojnik i Hrvat ponosan sam na svako svoje djelo i apsolutno se nemam čega sramiti. Sve moje odluke vezane uz osvajanje kote na brdu Bogoš, nakon koje je otvorena i fronta prema Stupnom Dolu, bile su vojnički logične i opravdane i u duhu pravila postupanja u ratu, rekao je Rajić.

– Na terenu smo procjenili situaciju da se Vareš ne može obraniti ako se ne smanji crta obrane. Stoga je bilo vrlo svrhovito i vojno opravdano osvojiti kotu na brdu Bogoš. Apsolutno ništa drugo nije bilo u planu i njezinim zauzimanjem otpalo bi svako značenje Stupnog Dola, koji je u podnožju Bogoša, pričao je Rajić.

Nadiranje prema Bogošu, tvrdi Rajić, naredio je tako da se Stupni Dol zaobiđe u širokom luku. Ali zbog nazočnosti obavještajnih službi u Varešu, u Stupni Dol su, nastavio je haški okrivljenik, ubačeni pripadnici muslimanskih specijalnih postrojbi. Iz smjera Stupnog Dola snajperom je pogođen 18-godišnji pripadnik HVO-a Franjo Bokulić, kojem se nije moglo pomoći, jer je ostao na čistini.

– Nismo mu mogli prići jer je vatra iz sela i dalje trajala i tako je došlo do otvaranja fronte u tom pravcu. Nakon osvajanja kote nastavio se sukob sa snagama iz sela i stvari su se počele odvijati neplanirano. Nisam bio tamo, ali imam saznanja da su se borbe vodile cijeli dan što znači da je selo bilo pretvoreno u vojnu utvrdu. Civilno stanovništvo je imalo osiguranu odstupnicu i najveći je dio izašao, rekao je Rajić.

– Dio događaja za mene je nedostupan, jer je, nakon sukoba u Stupnom Dolu uslijedio je snažan napad na Vareš i desetak hrvatskih sela, zbog čega nismo mogli stupiti na to područje i obaviti rekonstrukciju. Ako je bilo civilnih žrtava, one ni slučajno nisu bile dio planiranog i izvedenog zločina, već stradanje uslijed žestine borbi za Stupni dol, ustvrdio je Ivica Rajić.

– Zašto već nisam u Haagu? Kad sam optužen, 1995. godine, svi kreatori rata, svi moćnici u bivšoj Jugoslaviji bili su na vlasti. Zato sam se zapitao zašto bi haška pravda trebala početi sa mnom. U međuvremenu stvari su se promijenile i čak su i muslimanski časnici optuženi. Svo ovo vrijeme gajio sam nadu da ću svoju ulogu u ratnim događajima razjasniti pred hrvatskim sudom i hrvatskom javnošću. Ako to ne bude moguće, braniću se istinom bilo gdje, završio je Ivica Rajić.

Rajić ne želi optuživati Blaškića

Tijekom svog istupa pred sudom, Ivica Rajić je kazao kako nema interesa da se brani iznoseći optužbe protiv drugih, dodajući da to nije ni interes drugih haaških okrivljenika.

– U medijima su se pojavile spekulacije o konfrontaciji mene i Blaškića. Obrana optužbama nije ni njegov ni moj interes.

S. ABRAMOV, A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ