Novi list: 30. 04. 2003.

Ni javna, ni privatna, nego stranačka TV

Saša VEJNOVIĆ

HTV i Nova TV su prije nekoliko dana prikazali predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera sa širokim osmijehom na licu i kriglom pive u ruci kako nazdravlja s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schüsselom. Gledatelji su tako mogli uživati u prisnosti hrvatskih i austrijskih političara, a onima koji još nisu shvatili, objašnjeno je da kancelarova Austrijska pučka stranka svesrdno podupire Sanaderovu Hrvatsku demokratsku zajednicu. Da je suradnja idilična pojasnio je i Sanader u posebnoj izjavi za te dvije nacionalne televizije. Neobično je, međutim, bilo što je slika na obje televizije bila identična. S razlogom.

HDZ-ovog predsjednika je na put u Austriju pratila i HDZ-ova TV ekipa sa snimateljem i toncem, koja je brižno bilježila Sanaderove osmijehe, rukovanja, kucanja kriglama, tapšanja po ramenu, čak se i lijepo namjestila da snimi Sanaderov bolji profil dok daje izjavu. I kasnije taj »sirovi materijal« ponudila nacionalnim televizijama koje su ga objeručke prihvatile.

Nešto loše? Pa možda i nije. Novine ionako svakodnevno objavljuju stranačka priopćenja gotovo ih prepisujući. Razlika je, međutim, što se pritom napiše da se radi o stranačkom priopćenju, pa tko hoće neka vjeruje. U prilozima nacionalnih televizija, međutim, nije bilo ni spomena da su materijal napravili HDZ-ovi »novinari«.

Kako je sada jasno da političke stranke imaju jednostavan ulaz u informativne programe nacionalnih televizija uskoro bi se mogla očekivati masovna otpuštanja novinara. A konferencije za novinare potpuno su bespotrebne. Jednostavno će predsjednici stranaka stati pred svoju kameru, lijepo se počešljati, obući, napudrati, nasmiješiti i izdiktirati narodu kako to svijet zapravo izgleda. I onda to preporučeno poslati nestrpljivim urednicima za hitnu objavu.