Vjesnik: 30. 04. 2003.

Pravosudna drama Janka Bobetka i Hrvatske

Punih sedam mjeseci su optužnica i problem njena uručenja optuženom generalu bili glavni razlog za diplomatske pritiske na Hrvatsku

ZAGREB, 29. travnja - Osobni liječnik generala Janka Bobetka dr. Mijo Bergovec Vjesniku je još prije mjesec i pol rekao: »Kako možete o nekakvom procesuiranju razgovarati sa mnom? Pa Bobetko je uglavnom u polusvjesnom stanju.

Čak me molio da ga pustim kući, jer želi umrijeti u svojoj postelji«.

Želja mu je ispunjena prije nekoliko dana, smrt je došla četiri dana kasnije.

Pravosudna drama Janka Bobetka počela je 19. rujna 2002. godine. Tog je ponedjeljka predstavnik Međunarodnog kaznenog suda uručio optužnicu hrvatskoj vladi. Istina, optužnica je došla još u petak, 16. rujna, ali je iz formalnih razloga dr. Goran Granić nije htio zaprimiti. Formalni je nedostatak otklonjen istoga dana, ali u Banskim dvorima više nije bilo nikoga. U ponedjeljak, 19. rujna, dr. Granić najavljuje pravnu bitku s Međunarodnim kaznenim sudom.

Vrlo je burno, posebno noću, u Banskim dvorima tih dana. Račan okuplja vrhunsku ekipu pravnika. Dr. Ivo Josipović, odvjetnik Goran Mikuličić, šef Ureda za odnose s Haagom Frane Krnić u prvim danima mandata. Sastanci i sastav suradnika u dubokoj su »ilegali«.

Ali, rezultati su javni. Vlada na Ustavnom sudu pokreće postupak utvrđivanja ustavne nadležnosti u predmetu optuženog generala. Istodobno se predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu, na stol istražnog suca Zorana Luburića. Haaškom se sudu upućuju podnesci, koji su zapravo odgovori tužiteljstvu.

A onda, u kasnu jesen 2002. godine slijedi pravni rasplet. Ustavni sud donosi odluku o Vladinu podnesku, da je Haaški sud presudno pravosudno tijelo za postupanje u tom slučaju. Istražni sudac Luburić nastavak postupka uvjetuje liječničkim vještačenjem da bi se utvrdila sposobnost optuženoga za sudjelovanje u procesu. Podnesci Vlade Haaškom sudu dovode do osnivanja sudskoga vijeća koje vodi tadašnji predsjednik Suda Claude Jorda.

Usporedno s tim pravnim poslovima zbiva se i domaća politička drama. Bobetkovo okruženje, nakon optužnice, koristi sva medijska sredstva ne bi li bio na svakom ekranu, na svakoj naslovnici. I u tome uspijeva. Pritom njegovi »politički savjetnici« vode dvije bitke protiv Vlade. Prva, onemogućiti Bobetka da, prema savjetu liječnika, ode u bolnicu i tamo nastavi liječenje. Druga, onemogućiti da se prebacivanje u bolnicu normalno obavi, što su kanili spriječiti famozni »berači kestena«.

Dvosmislene poruke

Za to vrijeme Bobetko odbija braniteljske usluge Gorana Mikuličića i umjesto njega za branitelje imenuje, formalno, Bosiljka Mišetića - potpisujući mu punomoć - i Petra Šalu, koji tu punomoć nikad nije dobio. Dva su datuma iz toga razdoblja ušla u igru tek sedam mjeseci kasnije. Prvi je 19. rujna, kad Bobetko opunomoćuje Mišetića za branitelja. Drugi je 20. rujna, kad podneskom Vladi informira premijera Račana da se svi dokumenti u vezi s njegovim slučajem trebaju slati odvjetniku Mišetiću.

Punih sedam mjeseci su optužnica i problem njena uručenja optuženom generalu bili glavni razlog za diplomatske pritiske na Hrvatsku.

U međuvremenu, liječnici vještaci ustanovljuju Bobetkovu nesposobnost da prisustvuje suđenju. Tužiteljica Carla del Ponte šalje Hrvatskoj dvosmislene poruke u smislu »ne insistiramo na izručenju, ali uručite tu optužnicu«. Sudsko vijeće kojem predsjeda Jorda odlučuje u Zagreb, u KB Dubrava, poslati svoje liječnike. Početkom prosinca oni su u Zagrebu, ali njihova izvješća nema sve do početka veljače 2003. godine.

Tada, na pritisak hrvatske javnosti i nekih hrvatskih medija, ipak stiže haaški nalaz koji potvrđuje nalaze hrvatskih liječnika.

Odvjetnici generala Bobetka, Mišetić i Šale, cijelo vrijeme više komuniciraju s Vladom nego s branjenikom. Dio odvjetničkog posla preuzima hrvatska vlada.

Ta uloga odvjetnika optuženog generala dobiva na značenju onda kad Carla del Ponte, da bi zatvorila jedan dosje u svojemu uredu, pritišće Hrvatsku kako bi Vlada na neki način barem uručila optužnicu i time slučaj bio zaključen.

Finale političke i pravne drame slijedi prvih dana travnja. Tada, naime, istječe 15-dnevni rok sudskoga vijeća iz Haaga Vladi u Zagrebu da uruči optužnicu. Ključni dan je 11. travnja. Dan ranije, u Vladi je optužnica stavljena u omotnicu s memorandumom Ureda za odnose s Haagom. Ta je omotnica preporukom poslana na adresu odvjetnika Mišetića, u skladu s Bobetkovim podneskom od 20. rujna 2002. godine. Poštar zvoni, Mišetić otvara, potpisuje primitak, otvara omotnicu, a kad vidi o čemu je riječ, vraća preporuku i križa vlastiti potpis na prijemnici. Je li optužnica uručena?

Neizvjesnost traje do srijede poslijepodne, kad se javio glasnogovornik Haaškog suda Jim Landale i potvrdio Vjesnikovu informaciju od ponedjeljka: sudsko vijeće smatra uručenje optužnice legalnim i automatski ukida uhidbeni i nalog o transferu optuženika. Optužnica ostaje na snazi sve do 29. travnja, kad je iz Bobetkova doma na Tuškancu stigla vijest da je general umro.

Vlado Rajić