Vjesnik: 22. 05. 2003.

Granić: Ne dobije li Hrvatska status zemlje iznimke, odgovor SAD-u bit će negativan

Najbolje rješenje za naše odnose sa SAD-om je da se takvo pitanje zbog navedenih okolnosti uopće ne postavi Hrvatskoj i da se izbjegne bilo kakva vrsta odlučivanja s naše strane o tom problemu / Mislim da bi najbolji datum za raspuštanje Sabora bio 15. prosinca, kada i formalno prestaje njegov rad u ovom mandatu, nakon čega bi se izbori održali u roku 60 dana / Ulazak u EU nije dio vanjske, nego unutarnje politike / Sva istraživanja javnog mijenja pokazala da je osnovni problem Libre - prepoznatljivost, ističe Goran Granić

ZAGREB, 21. svibnja - Potpredsjednik Vlade Goran Granić govori o aktualnim odnosima sa SAD-om vezanim uz zahtjev da se njihovi građani ne izručuju Međunarodnom kaznenom sudu, kao i o najboljem terminu za održavanje izbora u Hrvatskoj s obzirom na zadaće vezane za EU, o posjetu Svetog Oca te o najavama sindikalnog referenduma koji bi odobrio generalni štrajk.

• Što je odlučeno na sastanku državnog vrha na kojem se razmatrao američki zahtjev da Hrvatska odobri neizručivanje građana SAD-a Međunarodnom kaznenom sudu?

- Hrvatska je što se toga tiče u posebnoj poziciji koja unaprijed određuje dimenziju problema. Hrvatska nema nikakva razloga biti protiv SAD-a, jer je hrvatski nacionalni interes što prije ući u EU i za nas to nisu suprotstavljene opcije. Zadaća diplomacije je da na svaki način pokuša uvjeriti američku stranu da na to pitanje naša zemlja ne može odgovarati kao ostale kojih se ono ne tiče, jer je Hrvatska vodila obrambeni rat protiv agresora, svjesna da su u tom ratu počinjeni zločini i s hrvatske strane te da kaznenom sudu mora izručiti osobe koje su to napravile.

Najbolje rješenje za naše odnose sa SAD-om je da se takvo pitanje zbog navedenih okolnosti uopće ne postavi Hrvatskoj i da se izbjegne bilo kakva vrsta odlučivanja s naše strane o tom problemu, što je sukladno američkim propisima. Teško je zamisliti da bi Hrvatska mogla, ako bi se inzistiralo na tome u narednom razdoblju, odgovoriti drukčije, nego da takav uvjet ne može ispuniti.

• Kada bi mogli biti održani izbori, s obzirom na zadaće prema EU-u?

- Datum izbora bi trebalo prilagoditi obvezama vezanim za pripremu Hrvatske za kandidaturu za EU. Javnosti je poznato da treba donijeti više od četrdeset zakona, da treba odgovoriti na pitanja iz Bruxellesa, a tu je i više od dvadeset zakona koji su vezani za reformske zahvate koji su ranije učinjeni.

Prema mojoj procjeni, realno je da je za ispunjavanje tih uvjeta potreban cijeli mandat. Mislim da bi najbolji datum za raspuštanje Sabora bio 15. prosinca, kada i formalno prestaje njegov rad u ovom mandatu, nakon čega bi se izbori održali u roku 60 dana. Tako bi profesionalno i racionalno odgovorili na sve zadaće koje su pred Vladom i Saborom u narednih šest do osam mjeseci.

• Izbori se teško dobivaju na vanjskoj politici a stranke koalicije će upravo siguran ulazak u EU najprije ponuditi biračima; hoće li im na temelju toga birači dati ponovni mandat?

- Ulazak u EU nije dio vanjske, nego unutarnje politike, jer je tu riječ prije svega o reformama i nužnim promjenama koje je potrebno napraviti u Hrvatskoj. Ulazak u EU je pitanje biti ili ne biti, i obveze prema tom procesu, kao i podrška građana, ključno će odrediti hoće li se određeni procesi u Hrvatskoj, pa i pitanje njezina rasta, razvoja, dostizanja određenog osobnog i javnog standarda, događati brže ili sporije. Pitanje je i hoće li se događati u sklopu jedne organizirane asocijacije kao što je EU, ili će se događati na periferiji, zajedno sa zemljama regije, koje objektivno imaju velike probleme u dostizanju tih standarda u kratkom vremenu.

• Vaša stranka, Libra, planira neke nove projekte. Možete li nešto više reći o tome?

- Libra, kao najmlađa parlamentarna stranka, ima namjeru u razdoblju prije izbora predstaviti se građanima. To nije predizborna kampanja, nego kampanja identiteta, jer su sva istraživanja javnog mijenja pokazala da je zapravo osnovni problem Libre - prepoznatljivost.

Jedan od projekata koji sada provodimo je kampanja u vezi s ukidanjem vojnog roka, no očekujem da ćemo u narednom razdoblju promovirati još nekoliko projekata vezanih za promociju identiteta Libre, što uključuje naša ključna programska opredjeljenja - sve aktivnosti vezane za mlade, reformu obrazovanja, podizanje razine znanja, projekt ulaska u EU, borbe protiv korupcije, itd.

Očekujemo da će Papa podržati naša nastojanja za bržim ulaskom u EU

• Sveti Otac treći put dolazi u Hrvatsku. Kako teku pripreme i kakve poruke očekujete?

- Pripreme teku dobro i vjerujem da će u tehničkom smislu posjet proći u redu. Veći dio Papinih poruka bit će vjerskog karaktera, a očekujemo da će uputiti poruku koja se tiče i svjetovnih pitanja. Mogu se očekivati poruke vezane za izgradnju Hrvatske kao demokratske države, koja prihvaća razlike i koja na njima treba pokušati graditi svoju budućnost, a očekujemo i da će Sveti Otac podržati nastojanja Hrvatske da što prije uđe u EU.

ZOR je važan za tripartitni dijalog

• U utorak ste razgovarali s predstavnicima sindikata. Mislite li da je njihova najava referenduma za generalni štrajk ispolitizirana?

- Činjenica je da u ovom društvu postoji određeno tržište na kojem djeluju i sindikati, koji i na taj način vjerojatno pokušavaju privući pozornost na sebe. Za Hrvatsku je važno da u budućnosti jača sve tripartitne institucije i očekujemo da će i sa sindikalne strane doći prijedlozi kako osnažiti sindikate i njihovu sposobnost da preuzmu odgovornost. Jednako tako, i kod poslodavaca i kod Vlade, jer nije moguće voditi ozbiljan dijalog ako u njemu sudjeluju institucije koje ne mogu preuzeti odgovornost.

Zakon o radu je bitan za stvaranje tržišta rada, ali je to i novi korak u snaženju tripartitnog dijaloga i koristi koje Hrvatska mora od toga imati, te se mora temeljiti i na snaženju institucija koje u tome sudjeluju.

Dada Zečić