Vjesnik: 22. 05. 2003.

Hoće li Haag optužititi Markača, Norca, Andabaka, Koradea i Krstičevića

Haag bi za zločine u Medačkom džepu mogao optužiti generale Mladena Markača i Mirka Norca / Ivan Andabak, general HVO-a i HV-a, ispitivan je još 2000. za ratne zločine u BiH u razdoblju od 1993. do 1994. godine / Protiv Ivana Koradea, bivšeg zapovjednika 7. gardijske brigade, najvjerojatnije će biti podignuta optužnica »samo« za »Oluju« / Na popisu bi se mogao naći i Damir Krstičević, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade

ZAGREB, 21. svibnja - Otkako je iz Haaškog tužiteljstva potvrđeno da se u paketu 30 optužnica za cijelo područje bivše SFR Jugoslavije nalaze i osobe iz Hrvatske, krenula je nova serija nagađanja o tome koji su hrvatski građani na popisu Carle del Ponte. Tako se špekulira i s mogućnošću da budu optuženi i civili te vojnici iz tzv. srednjeg reda političke i vojne odgovornosti.

U Haaškom tužiteljstvu nemaju praksu komentirati špekulacije u vezi s optužnicama koje nisu obznanjene. Ipak, iz nedavne izjave glasnogovornice Tužiteljstva o potrebi da i hrvatski sudovi procesuiraju dio predmeta koji se tiču ratnih zločina, sasvim se jasno razabire da ICTY nema namjeru podići optužnice protiv onih iz tzv. srednjeg reda političke i vojne odgovornosti.

Aktualne špekulacije usredotočile su se na »slučaj Medački džep«, pa se svi koji su u vezi s tim predmetom pozivani na razgovore s haaškim istražiteljima automatski proglašavaju kandidatima za optužnice. Prema informacijama koje su dostupne Vjesnikovu novinaru u vezi s Medačkim džepom, najveća vjerojatnost da se nađu na haaškim optužnicama postoji za policijskoga generala Mladena Markača te za nepravomoćno osuđenog u riječkom procesu generala Mirka Norca.

Prema dva iskaza pokojnog nizozemskog plaćenika Johanesa Tildera, a kojima raspolažu haaški istražitelji, najodgovorniji za događaje u Medačkom džepu su upravo dvojica spomenutih generala.

Neki mediji špekuliraju s neautentičnošću Tilderova iskaza koji je dao u zatvoru u Kninu, ali se zaboravlja da je nizozemski plaćenik o istim stvarima govorio i nekim visokim časnicima HV-a, prije nego je završio u kninskom zatvoru. A i taj, prvi iskaz, u posjedu je Haaškog suda.

Strani analitičari procjenjuju da je mogućnost da se Mirku Norcu za Medački džep sudi u Hrvatskoj, više odraz želje generala Norca i hrvatskih vlasti, nego što je vjerojatno da će se dogoditi.

U sjeni »slučaja Medački džep«, za koji je bio optužen i pokojni general Janko Bobetko, nastavljene su istrage koje Haaški sud vodi vezano uz hrvatske generale koji su ratovali u BiH. Odvjetnik Krešimir Krsnik svojedobno je izjavio da je njegov klijent umirovljeni general HVO-a i HV-a Ivan Andabak, nakon uhićenja pod sumnjom za šverc 600 kilograma kokaina u rujnu 2000., najprije odveden na razgovor haaškim istražiteljima u njihove prostorije na Selskoj cesti u Zagrebu.

Andabaka su, vezano uz sumnje za ratne zločine u BiH, posebice u Mostaru, u razdoblju između 1993. i 1994. haaški istražitelji, navodno, ispitivali cijela dva dana. Poziv za razgovor upućen mu je putem OESS-a u Dalj, gdje živi, još u travnju 2000., ali je on tada odbio razgovarati s haaškim istražiteljima.

S generalom HV-a Ivanom Koradeom, bivšim zapovjednikom 7. gardijske brigade, istražitelji su razgovarali o akcijama njegove jedinice u BiH, na području Mrkonjić Grada, Grahova i Glamoča. Također su ga ispitivali i o ulozi njegove brigade u Oluji.

Neki analitičari procjenjuju da nema elemenata po kojima bi se 7. brigadu moglo teretiti za zločine u BiH pa će najvjerojatnije protiv Koradea biti podignuta optužnica za »Oluju«.

S obzirom na navodni ratni zločin koji su hrvatske jedinice počinile prilikom zauzimanja Mrkonjić Grada, a u koji je ušla 4. gardijska brigada iz Splita, haaška optužnica mogla bi biti ispisana protiv bivšeg zapovjednika te jedinice, umirovljenoga generala Damira Krstičevića.

Željko Peratović