Slobodna Dalmacija: 26. 05. 2003.

PETER SEMNEBY, VODITELJ MISIJE OESS-a U HRVATSKOJ, O POVRATU STANARSKOGA PRAVA IZBJEGLIMA

Srbima povratnicima dati državne stanove

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby komentirao je za Slobodnu Dalmaciju propali pokušaj predsjednika Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore da u Salzburgu potpišu zajedničku deklaraciju o bržem povratku izbjeglica.

Jeste li razočarani tom činjenicom? Vjerujete li da bi to pospješilo čitav proces povratka?

Od samog početka pozdravili smo i podržali inicijativu predsjednika Stjepana Mesića i s time ćemo nastaviti ubuduće. Nadamo se da će trilateralna deklaracija biti potpisana što je prije moguće. Zabrinuti smo zbog činjenice da je i dalje teško pronaći zajednički okvir za rješavanje problema povratka izbjeglica u regiji.

Deklaracija trojice predsjednika nije bila potpisana zato što se hrvatska strana nije složila s povratom stanarskog prava izbjeglim Srbima.

To je vjerojatno najveći problem. Dugo vremena smo se zauzimali da se pronađe model kojim će se ublažiti ukidanje stanarskoga prava. Nastavljamo s hrvatskom Vladom tražiti moguća rješenja.

Možete li komentirati činjenicu da je predsjednik Mesić pokrenuo inicijativu za brži povratak izbjeglica, ali da hrvatska Vlada nije bila spremna vratiti imovinu izbjeglim Srbima, niti kompenzirati gubitak te imovine?

Ne želim komentirati unutarnje odnose hrvatske države. Mogu se samo nadati da će ovaj proces voditi poštenom i adekvatnom prijedlogu koji omogućava odštetu svim ljudima kojima su oduzeta stanarska prava. Cijenimo napore predsjednika Mesića da potakne širu debatu i analizu tog problema u regionalnom kontekstu.

Može li ovaj problem utjecati na priključenje Hrvatske Europskoj uniji?

Posljednji izvještaj Europske komisije o hrvatskom napretku upravo to pitanje ističe kao jedan od ključnih prioriteta u idućih dvanaest mjeseci i nalaže Vladi da kreira model kompenzacije za oduzeta stanarska prava. Povratak izbjeglica bez ikakve sumnje jedan je od ključnih političkih uvjeta za priključenje Uniji, što podrazumijeva i stvaranje povoljne klime za prihvat izbjeglica nakon što se vrate u svoje domove.

Kako bi hrvatska Vlada mogla riješiti ovaj problem? Kojim sredstvima i po kojoj cijeni?

Vlada mora uvesti transparentno i pravno utemeljeno rješenje za kompenzaciju izgubljenih stanarskih prava i dati mogućnost onim ljudima koji su ta prava izgubili da se prijave za povrat imovine, bez dodatnih troškova i u razumno kratkom vremenu.

Takvo rješenje mora zadovoljiti sve one koji su izgubili stanarsko pravo, iako bi prioritet trebali dobiti oni koji se žele vratiti, bez obzira na to vraćaju li se u područja od državne skrbi ili izvan njih. Njihov status mora se nalaziti na listi prioriteta među onima koji se natječu za stanove koje dodjeljuje država. Ne treba razgovarati o troškovima takvog aranžmana prije nego što postane jasno o kojem se broju ljudi radi.

Bosna je svojim državljanima vratila stanarsko pravo bez nekih posebnih novčanih naknada. Zašto isto ne može učiniti i Hrvatska?

Nije na meni da odgovorim na to pitanje. Misija OESS-a u Hrvatskoj stalno je isticala da se ne radi o povratu stanarskoga prava, nego o odgovarajućoj naknadi za one koji su to pravo izgubili.

Tomislav KLAUŠKI