Novi list: 29. 05. 2003.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP-1861: DVA NEOPROSTIVA KIKSA PRIVREMENIH RAVNATELJA I DIREKTORICE PROGRAMA HTV-a

Kučanovo svjedočenje u Haagu trebalo je biti na HTV-u

Argumentirano i uvjerljivo svjedočenje bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu 21. svibnja, za urednike HTV-a s Prisavlja nije bio nikakav vrijedan i važan povod da se uključe u izravan TV prijenos iz haške sudnice i omoguće hrvatskoj javnosti istinitu kronologiju i stvarne uzroke krvavog raspada Jugoslavije, u kojem su Hrvatska i Slovenija bile na istoj strani.

Sigurno bi bilo izuzetno zanimljivo upoznati hrvatsku javnost s činjenicama, poput one da se slovenska teritorijalna obrana nije dala razoružati usprkos ultimatumu JNA, da je agresiju na Sloveniju pokrenula savezna vlada iz Beograda na čelu s Antom Markovićem, da je Slovenija zahtijevala razdruživanje a ne odcjepljenje od bivše Jugoslavije, da se Milošević u svojim pitanjima Kučanu pozivao na memoare posljednjeg američkog ambasadora u Jugoslaviji, da je Kučan izjavio da Milošević nikad nije zapovijedao JNA (premda Kučan mora znati da Milošević nije davao pismene već samo usmene ukaze, pa je ta njegova izjava vrlo upitna i netočna) itd.

Uskraćena javnost

Ukoliko je HTV javna televizija, onda je neoprostiv uređivački promašaj uskratiti ovakav prvorazredni politički i povijesni događaj na Haškom sudu najširoj hrvatskoj javnosti, koja ima pravo doznati o događajima koji su neposredno određivali i sudbinu Republike Hrvatske i hrvatskog naroda.

Ono što dodatno uznemirava jest činjenica da kao gost komentator ovog događaja dolazi na poziv u emisiju »Meridijan 16« iste večeri dr. Dejan Jović, autor nedavno objavljene knjige »Jugoslavija – država koja je odumrla«.

Ovog autora, sadašnjeg predavača na sveučilištu Stirling u Škotskoj, dobro se prisjećam kao nadobudnog skojevca šuvarovske provenijencije u vrijeme kada je pisao u tjedniku Polet, sredinom osamdesetih godina, pogromaške i boljševičke pamflete protiv svih mogućih neprijatelja tzv. Šuvarovog socijalizma s polpotovskim obrazom, pomažući i povlađujući atmosferi hrvatske šutnje za vrijeme olovnih godina udbaško-komunističke strahovlade i punih tamnica hrvatskih intelektualaca.

Sada on, zahvaljujući uredniku Ivici Đuzelu, dobiva prigodu plasirati pred milijunski auditorij svoje neprobavljive, nepovijesne i neznanstvene teze o uzrocima raspada Jugoslavije, izjavljujući »da se je ta država raspala zato što se je raspao Savez komunista Jugoslavije, a koji je pak vjerovao doslovce u marksističku ideologiju o odumiranju države«.

Dakle, Jugoslavija se nije raspala zbog političko-gospodarskog sloma, neravnopravnosti Hrvata, Slovenaca, Albanaca, Muslimana i drugih naroda i narodnosti, zbog komunističke diktature i velikosrpske ideologije, pada Berlinskog zida, nego zato što su jugoslavenski komunisti bili dosljedni marksisti.

Kvaziznanstvene pozicije dr. Jovića

Nikakvo čudo od Dejana Jovića, koji je napisao u svojoj knjizi i izjavama »da je Jugoslavija, a posebno socijalistička, bila vrlo dobro rješenje za male narode u njoj, uključujući i za Hrvate... mi sa Srbijom dijelimo isti jezik, imamo slične ekonomske i političke interese... ne vidim da su Hrvati izgubili svoj nacionalni identitet u Jugoslaviji niti mislim da su bili podređeni drugima, posebno ne u socijalističkoj Jugoslaviji... za mene je raspad Jugoslavije bio rezultat nasilnog nacionalizma, a ne nikakva prirodna pojava... raspad Jugoslavije bio je umjetna tvorevina«.

Ovih nekoliko citata navodim s namjerom da pokažem čitateljima o kakvom se revizionizmu najnovije hrvatske povijesti radi s kvaziznanstvenih pozicija dr. Jovića i da je HTV u samo jednom danu napravio pod urednikovanjem Kristića, Ulage Valić i Đuzela takve nedopustive promašaje da bi ovoj prvoj dvojki trebalo zauvijek ostati uz imena privremeni glavni urednik i privremena glavna direktorica programa do izbora boljih i obrazovanijih kolega novinara, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861.