Vjesnik: 02. 06. 2003.

Hladan susret Chiraca i Busha

Na skupu koji završava u utorak, čelnici G8 razgovarat će i o obnovi Iraka, borbi protiv terorizma, sukobu na Srednjem istoku, globalnom gospodarstvu i pomoći za zemlje u razvoju

EVIAN/ANNEMASSE, 1. lipnja - Sastanak šefova država i vlada skupine G8, koja obuhvaća osam najrazvijenijih država u svijetu - Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Rusiju i Sjedinjene Američke Države - počeo je u nedjelju u francuskom gradu Evianu radnim ručkom na koji su pozvani i čelnici desetak zemalja u razvoju.

Ručkom je počeo radni dio skupa posvećen »proširenom dijalogu« o gospodarskom rastu i međunarodnoj suradnji zemlja G8 i država u razvoju. Glavna točka nedjeljnih razgovora bit će Afrika, tako da će se na večeri čelnici skupine G8 sastati s predsjednicima Alžira, Egipta, Nigerije, Senegala i Južnoafričke Republike s kojima će razgovarati o afričkoj inicijativi usmjerenoj na suzbijanje korupcije, gospodarske reforme i promicanje demokracije - Novom partnerstvu za razvoj Afrike (NEPAD).

Na skupu koji završava u utorak, čelnici G8 razgovarat će i o obnovi Iraka, borbi protiv terorizma, sukobu na Srednjem istoku, globalnom gospodarstvu i pomoći za zemlje u razvoju.

Sastanak na vrhu u Evianu predstavlja prvi susret američkog predsjednika Georgea W. Busha i francuskog šefa države Jacquesa Chiraca nakon žestokog francusko-američkog diplomatskog sukoba zbog vojne intervencije u Iraku. Bush je u Evian stigao u nedjelju poslijepodne, a kao domaćin dočekao ga je francuski predsjednik. Njihovo je rukovanje bilo kratko, a novinari nisu primijetili srdačnost u pozdravu između dvojice predsjednika.

Bush je došao iz Sankt Peterburga gdje je tijekom jutra održao sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sigurnosne mjere oko Eviana uobičajeno su stroge: mjesto sastanka na vrhu osigurava 25.000 policajaca iz Francuske i Švicarske, a sam gradić, planinsko izletište smješteno na Ženevskom jezeru, nalik je vojnoj utvrdi.

Stoga su se deseci tisuća antiglobalizacijskih prosvjednika koji redovito prate sastanke G8 morali okupiti u Ženevi sa švicarske i u Annamasseu s francuske strane granice.

U oba grada organizirani su prosvjedni marševi prema Evianu. Noseći proturatne transparente i uz zvuke bubnjeva, više od 1500 prosvjednika pokušalo je blokirati cestu prema Evianu u blizini gradića Thonona, kojom su trebala proći neka izaslanstva. Policija je suzavcem uspjela zadržati prosvjednike na pristojnoj udaljenosti. U Ženevi je stotinjak antiglobalista blokiralo most Mont-Blanc, ali bez većih incidenata, pokušavajući na taj način spriječiti strana izaslanstva i osoblje koje radi na skupu G8 da dođu do Eviana.

Antiglobalisti okupljeni u Ženevi već su kasno u subotu počeli s vandalizmom. Oko 300 prosvjednika prošlo je gradskim ulicama ostavljajući za sobom razbijene prozore i automobile, objavila je švicarska novinska agencija. Kantonalna policija izvijestila je da je nekoliko trgovina potpuno uništeno, a prosvjednike naziva »dobro organiziranom skupinom«.

Bijes prosvjednika bio je usmjeren prema javnim zgradama, a nakon izbijanja požara na jednoj benzinskoj crpki, policija i vatrogasci barikadama su zapriječili pristup nekim ulicama.

Antiglobalizacijski prosvjednici demonstrirali su i u drugim švicarskim gradovima. (Hina/Reuters/BBC)