Večernji list: 02. 06. 2003.

PARLAMENTARIZAM NA DOMAĆI NAČIN - NA NOVOJ INTERNETSKOJ STRANICI PODACI O ZASTUPNIČKOJ (NE)AKTIVNOSTI

Za šutnju stotine tisuća kuna

SDP-ova zastupnica Dijana Čizmadija i HDZ-ov Vlatko Pavletić lani i ove godine nijednom se nisu javili za riječ

SDP-ova zastupnica Dijana Čizmadija apsolutna je prvakinja Hrvatskog sabora u šutnji. Proizlazi to iz podataka objavljenih na novoj web stranici Hrvatskog sabora gdje se vidi da se zastupnica u cijeloj prošloj godini i prvih pet mjeseci ove nijednom nije javila za raspravu. Zastupnička je plaća oko 12.000 kuna, što znači da su samozatajnost Dijane Čizmadije porezni obveznici samo u tih 17 mjeseci platili više od 200.000 kuna. No, ona nije jedina čije se sudjelovanje na sjednicama parlamenta svodi tek na sjedenje u klupi. U stopu je slijedi dobitnik "Zlatnog grba", saborske nagrade uz koju ide i 100.000 kuna, potpredsjednik Sabora Vlatko Pavletić. Ni on se u tom razdoblju nije nijednom javio za riječ, ali se od zastupnice Čizmadije razlikuje po tome što se njegov glas ipak probija do javnosti jer kao potpredsjednik Sabora vodi sjednice. Ni drugi dobitnik "Zlatnog grba" Bolta Jalšovec nije se pretrgnuo u javljanju na sjednicama, pa je lani raspravljao tri puta, a ove godine - nijednom.

Onima koji aktualni saziv Sabora drže najlošijim dosad - a nije ih malo - i ovi će podaci, koji su na stranici web.sabor.hr dostupni svima, biti dokaz da su u pravu. Naravno, ne iscrpljuje se zastupnički posao samo u saborskim raspravama, jer oni rade u odborima, pohode birače... No, problem je što i odbori muče muku s kvorumom, a na kontakte s biračima političari bi ionako trebali gledati kao na investiciju u sljedeće izbore i ne vezivati to sa zastupanjem u Saboru.

Ove je godine 17 zastupnika odradilo sjednice potpuno bez glasa. Među njima su Željko Dragović (HSLS), Goranko Fižulić (Libra), Mate Jukić (HDZ), Damir Jurić (SBHS), Sanja Kapetanović (SDP), Ivan Kolar (HSS), Milan Kovač (HB), Mario Livaja (LS), Pavao Miljavac (DC), Nikica Valentić (HDZ), Slavko Kojić (SDP)... Iako mnogi raspravljaju tek jednom ili dvaput godišnje, ipak većina zastupnika u prosjeku 10 do 15 puta godišnje istupa u ime klubova ili u 10 minuta iznose vlastite stavove. Pravaš Tadić oborio je, međutim, sve rekorde i pokazao kako je Sabor mjesto gdje se postaje pravi političar. Lani je vrlo pripremljeno, sudjelovao u čak 86 rasprava. Iza njega je Damir Kajin (IDS) sa 67 rasprava, Vesna Škare-Ožbolt (DC) sa 62, Vladimir Šeks (HDZ) sa 47, Mato Arlović (SDP) sa 37... Kad treba politički pojačati istup, u ime stranke za govornicu izlaze predsjednici. Zato njihovih istupa nema puno. Zlatko Tomčić je, na primjer, u ime HSS-a govorio samo jednom, i to ove godine u raspravi izazvanoj aferom Sunčani Hvar. Ivo Sanader je lani govorio šest puta u ime HDZ-a, a ove godine dvaput. Dražen Budiša govorio je također šest puta lani, te triput ove godine, o temama poput povlačenja sporazuma u nuklearci Krško ili o povjerenju Račanovoj vladi.

Mladenka Šarić