Slobodna Dalmacija: 02. 06. 2003.

SAD RAZMATRA SLANJE TIMA STRUČNJAKA U ZAGREB

Dva tjedna razgovarat će se o neizručenju Amerikanaca

WASHINGTON — Sjedinjene Države i Hrvatska još razgovaraju o američkom zahtjevu za potpisivanje sporazuma o izuzeću Amerikanaca od Međunarodnog kaznenog suda (ICC), a SAD se zasad nije pozabavio mogućnošću da Hrvatsku izuzmu od potpisivanja ili od posljedica nepotpisivanja, rekao je u subotu dužnosnik State Departmenta.

Zamjenik direktora za jugoistočnu Europu u State Departmentu Jonathan Benton rekao je novinarima da SAD i Hrvatska još razgovaraju o američkom zahtjevu da dvije zemlje potpišu bilateralni sporazum kojim bi Hrvatska pristala neizručivati Amerikance Međunarodnom kaznenom sudu. Dodao je da će se o tome razgovarati u iduća dva tjedna i da SAD razmatra slanje tima stručnjaka u Zagreb na razgovore o tom pitanju s hrvatskom Vladom.

- To je još otvoreno pitanje - rekao je Benton, koji je prije toga govorio izaslanicima na godišnjoj skupštini Nacionalnog saveza hrvatskih Amerikanaca (NFCA). SAD su dosad s 35 zemalja potpisale bilateralni sporazum o izuzeću američkih građana od nadležnosti ICC-ja, kojim te zemlje pristaju na neizručivanje Amerikanaca Sudu. Hrvatska Vlada još nije odlučila hoće li potpisati bilateralni sporazum i nada se da će to izbjeći dobivanjem izuzeća američkog predsjednika. Sjedinjene Države su najavile da će prekinuti vojnu pomoć državama koje ne potpišu sporazum do 1. srpnja 2003., prema zakonu o Zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga (ASPA). Isti zakon, međutim, dopušta američkom predsjedniku da se na temelju nacionalnih interesa odrekne ove mogućnosti.

- Jedini kriterij za izuzeće je američki nacionalni interes i treba vidjeti točno "koji su programi pogođeni, da li su pogođeni programi s Hrvatskom i kakav bi učinak imalo otkazivanje takvih programa s Hrvatskom", rekao je Benton.

Govoreći izaslanicima NFCA-a, Benton je ocijenio da "američko- hrvatski odnosi u ovom trenutku nisu na vrhuncu", a kao razlog je naveo "oštro neslaganje oko nekoliko pitanja, posebice Iraka i Međunarodnog kaznenog suda". Druge nesuglasice, o tome kako brzo provesti određene reforme ili o brzini povratka izbjeglica, su taktičke, a ne fundamentalne naravi, dodao je. Benton je ocijenio da će se ovi problemi prevladati, jer Hrvatska i SAD imaju "puno zajedničkih interesa".

Istaknuo je da "Hrvatska ne treba birati između Europe i Sjedinjenih Država", jer je američki cilj da Hrvatska bude i europska zemlja i partner Sjedinjenih Država, što je i bit dijaloga sa sadašnjom hrvatskom Vladom. Na novinarsko pitanje o posljedicama koje će, kako je rekao američki veleposlanik u Zagrebu Lawrence Rossin, pretrpjeti Hrvatska jer nije podržala američku vojnu akciju u Iraku, Benton je kazao da se u prvom redu radi o "propuštenim prigodama" za Hrvatsku da ostvari jaču suradnju sa Sjedinjenim Državama.

- Veleposlanik je rekao nešto što je vrlo, vrlo istinito, da je nedostatak partnerstva koje nismo imali u pitanju razoružavanja Saddama Husseina naškodio američko-hrvatskim odnosima - rekao je Benton. "To je propuštena prigoda za Hrvatsku da se angažira na svjetskoj pozornici sa Sjedinjenim Državama i da bude dio važne koalicije" - rekao je on.

Benton, međutim, smatra da "to nije fundamentalan problem u odnosima", da ga Sjedinjene Države nisu zaboravile, ali da se radi o "kratkoročnom problemu koji ćemo prevladati".

IVAN GRDEŠIĆ, HRVATSKI VELEPOSLANIK U WASHINGTONU:

Postoji razlog da dobijemo izuzeće

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić je govoreći na skupštini NFCA-a, naglasio kako misli da bi Sjedinjene Države trebale smatrati Hrvatsku važnim partnerom i da bi na temelju američkoga nacionalnog interesa predsjednik Bush trebao dati Hrvatskoj izuzeće od potpisivanja bilateralnog sporazuma o ICC-ju.

- Mislimo da postoji razlog da nas se smatra za važnog partnera i da dobijemo predsjednikovo izuzeće - rekao je Grdešić. Kao razloge naveo je da Sjedinjene Države imaju nacionalni interes za suradnju s Hrvatskom oko ulaska u NATO, da će gubitkom američke vojne pomoći biti pogođen važan dio hrvatsko-američkih odnosa, da će usporena obuka hrvatske vojske oslabiti stabilnost u regiji, te da bi Hrvatska ukidanjem vojne pomoći mogla biti prinuđena okrenuti se drugim zemljama za nabavku vojne opreme i suradnju. Grdešić je rekao da hrvatska Vlada vrlo vjerojatno neće moći potpisati bilateralni sporazum o ICC-ju.

Pojasnio je da Hrvati ne vide opravdanja da Sjedinjene Države traže bezuvjetnu suradnju Hrvatske s Haaškim sudom, a s druge strane žele izuzeće svojih građana od nadležnosti ICC-ja. Grdešić je dodao da "vjerodostojnost hrvatske Vlade" ovisi o tome da podrži kako Haaški sud tako i ICC. Po njegovim riječima, zahtjev za potpisivanjem bilateralnog sporazuma ima asimetrične posljedice za Hrvatsku i SAD. Za Hrvatsku pitanje ICC-ja znači NATO, Europu, a za hrvatsku Vladu znači preživljavanje na sljedećim izborima. S druge strane za Sjedinjene Države on znači samo jedan glas više, rekao je hrvatski veleposlanik.