Vjesnik: 03. 06. 2003.

Hrvatska spremna ukinuti vize za Srbiju kada joj vrati matične knjige

Ministrica pravosuđa istaknula da u Hrvatskoj nema nikakvih tajnih optužnica/ Vladan Batić rekao je da će se u Srbiji vjerojatno proširiti krug osumnjičenih osoba za zločin na Ovčari/ Na upit hoće li Hrvatskoj biti izručen Momčilo Perišić, srbijanski je ministar rekao da »nema potrebe za izručenjem« nego je »važno da krivci ne ostanu nekažnjeni«, s čime se složila ministrica Antičević-Marinović

ZAGREB, 2. lipnja - Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović i Vladan Batić, srbijanski ministar pravosuđa, dogovorili su na sastanku u ponedjeljak tješnju suradnju u borbi protiv organiziranoga kriminala i ratnih zločina te rješavanja statusnih i imovinskih pitanja građana.

»Postignut je dogovor da se u Hrvatsku vrate sve zemljišne, katastarske i matične knjige iz Srbije. Imamo podatke da su u Srbiju odnesene matične knjige vjenčanih, rođenih i umrlih iz Gline, Dvora i Plaškog«, rekla je ministrica na konferenciji za novinare. Objasnila je da će se liberalizirati vizni režim, a pretpostavka za ukidanje viza građanima Srbije jest da se vrate matične knjige. Ministrica je dodala da će se Hrvatskoj vratiti i dnevnik Alojzija Stepinca, koji se nalazi u srbijanskom ministarstvu pravosuđe. Vladan Batić rekao je da će se u Srbiji vjerojatno proširiti krug osumnjičenih osoba za zločin na Ovčari nakon što je Haaški sud dostavio dokazni materijal. Za taj zločin sada se tereti šest osoba.

Ministri su razgovarali i o mogućnosti uvođenja dvojnog državljanstva. Rečeno je da je postignut dogovor o razmjeni popisa svih osoba protiv kojih se vode procesi za razna kaznena djela, posebice za organizirani kriminal i ratne zločine. Ingrid Antičević Marinović naglasila je da u Hrvatskoj ne postoje tajne optužnice.

Čvršća suradnja dvaju ministarstava temelji se na Ugovoru o pravnoj pomoći u građanskim i pravnim stvarima iz 1997. stavljenim u europski okvir. Naime, u međuvremenu je donesena Europska konvencija o ustupanju u kaznenim stvarima, čime će se otvoriti mogućnost ustupanja kaznenih slučajeva između Hrvatske i Srbije. No, to ne znači mogućnost izručenja građana jer to sprječavaju ustavi obiju država.

Na upit hoće li Hrvatskoj biti izručen Momčilo Perišić, Batić je rekao kako »nema potrebe za izručenjem«, nego je »važno da krivci ne ostanu nekažnjeni«, s čime se složila i hrvatska ministrica.

Biljana Bašić