Vjesnik: 03. 06. 2003.

Mladen Bajić zatražio za Canjugu najtežu kaznu

Odlučivanje o pokretanju stegovnog postupka po zakonu je zatvoreno za javnost, a sam se postupak vodi javno

ZAGREB, 2. lipnja - Na sjednici Državnoodvjetničkog vijeća (DOV), 16. lipnja, odlučivat će se o zahtjevu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da se pokrene stegovni postupak i da se privremeno udalji s dužnosti Krunoslav Canjuga, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zlataru i donedavni zagrebački županijski tužitelj, doznaje Vjesnik u DOV-u. Taj Bajićev zahtjev, DOV je zaprimio u petak. Činjenica da je Bajić tražio i Canjugino privremeno udaljenje s dužnosti ukazuje na to da glavni državni odvjetnik traži od DOV-a za Canjugu najtežu kaznu, odnosno razrješenje s dužnosti. U DOV-u tvrde i to da će održati i sjednicu 10. lipnja, ali na njoj ne mogu odlučivati o Canjuginom slučaju, jer je dnevni red za tu sjednicu već zaključen.

Odlučivanje o pokretanju stegovnog postupka po zakonu je zatvoreno za javnost, a sam se stegovni postupak vodi javno. Poznato je da je USKOK prošli tjedan uputio istražni zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu protiv Krunoslava Canjuge i odvjetnika Mirka Batarela, koje se sumnjiči za kaznena djela davanja i primanja mita, a Canjugu i za odavanje službene tajne. Naime, Canjugu se tereti da je obavještavao Batarela o postupcima koji se vode protiv nekih Batarelovih klijenata, okrivljenih za šverc kave i još neka kaznena djela.

Za te »usluge«, Canjuga je navodno dobivao »protuusluge«, odnosno materijalna dobra. O svemu tome, tvrdi se, postoje i zapisi telefonskih razgovora između Canjuge i Batarela.

DOV bi trebao odlučiti o Canjuginu privremenom udaljenju s dužnosti dok se protiv njega ne okonča istražni, odnosno eventualno kazneni postupak.

Biljana Bašić