Vjesnik: 03. 06. 2003.

Hoće li se HSLS radikalizirati i postati »stranka za rušenje«

HSLS-ovi radikali priželjkuju koaliciju s HDZ-om jer nisu sigurni u izborni uspjeh. Umjerena struja u HSLS-u predviđa da će se konačni obračun unutar stranke dogoditi na saboru HSLS-a koji je, ovisno o izborima, planiran za veljaču. Ako Budiša ne poduzme odlučne korake i ne spriječi izrazito desne istupe radikalnog krila, stranka će ponovno doživjeti podjele

DADA ZEČIĆ

U HSLS-u odlučno demantiraju navode nekih medija da nude koaliciju HDZ-u, ističući da je riječ o potpunoj izmišljotini. Dražen Budiša, predsjednik HSLS-a, naglasio je za Vjesnik kako je vrlo dobro poznato da njegova stranka namjerava na izbore izaći samostalno, kao i HDZ.

Upravo je to i vidljivo iz Budišina govora na subotnjoj sjednici Velikog vijeća, kada je naglasio da stranka namjerava zadržati »srednji pravac«, ne zaustavljajući se ni na ljevici ni na desnici. Stoga je vrlo jasno da informacije o nuđenju predizbornog braka HDZ-u iz HSLS-a puštaju oni koji nisu uvjereni da stranka samostalno može prijeći izborni prag.

A prelaženje izbornog praga, zahvaljujući izbornom zakonu koji je ostao neizmijenjen, smatraju HSLS-ovci, uopće nije upitno. Jer teško je pretpostaviti da bi, recimo, popularna bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić mogla izgubiti izbore u svojoj izbornoj jedinici. Ili, jednako tako, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Uostalom, ni Dražen Budiša očito nije sklon takvoj opciji, usprkos razgovorima o mogućoj koaliciji koji su se nedavno događali između svih oporbenih stranaka, svjestan da bi takav potez samo otjerao preostale birače HSLS-a ili one koje bi eventualno privukla nanovo proklamirana srednja struja koju HSLS namjerava zastupati.

No Budišin je problem u radikalnoj struji u stranci koja je nezadovoljna njegovim radom i nesigurna u svoj ponovni zastupnički mandat. Jer, nema razloga zbog kojeg bi npr. netko na jugu Hrvatske glasao za HSLS kada tamo zastupnici te stranke zastupaju iste teze koja zastupa HDZ. Zašto dati glas HSLS-u, a ne HDZ-u?

HDZ namjerava samostalno na izbore, no vodstvo stranke bilo je voljno koalirati s ostalim oporbenim strankama u nekim izbornim jedinicama. Međutim, dio vodstva HSLS-a oštro se protivi bilo kakvoj koaliciji s HDZ-om, ističući da je nemoguće da HSLS, kao stranka koja je godinama bila jedina prava oporba HDZ-u, sad s njim koalira u jednom dijelu zemlje, a u jednom (na sjeveru), ne.

Umjerena struja u HSLS-u predviđa da će se konačni obračun unutar stranke dogoditi na saboru HSLS-a koji je, ovisno o izborima, planiran za veljaču. Smatraju da se radikalno krilo neće suzdržati od obračuna i sa samim Budišom, kojega su podržali na prošlom saboru stranke i osigurali mu nadmoćnu pobjedu protiv protukandidata Joze Radoša. Što bi samo značilo da će HSLS, ako Budiša ne poduzme odlučne korake i ne spriječi izrazito desne istupe radikalnog krila, ponovno proći dijeljenje.

Ne treba zaboraviti da hrvatski birači nemaju, kao u ostalim europskim zemljama, razumijevanja za liberalno naginjanje lijevo ili desno, ovisno o političkoj situaciji u zemlji. Liberalna opcija u ovoj zemlji, a posebice socijalnoliberalna opcija, prosječnom biraču još zvuči kao, uvjetno rečeno, lijevi izbor. I ma koliko nelogično zvučala neslavno propala koalicija SDP-a i HSLS-a, birači sigurno ne bi lijepo gledali na koaliciju HDZ-a i HSLS-a.

Takva bi koalicija samo učvrstila image HSLS-a kao »stranke za rušenje«, stranke koja svoje političko djelovanje temelji isključivo na rušenju vlasti, a ne na izgrađivanju svoje, originalne političke opcije. Dražen Budiša, ako tako nešto ima snage spriječiti, mora djelovati brzo i odlučno, spriječiti mogući raspad stranke i njenu političku smrt.