Novi list: 03. 06. 2003.

Baba-roga apstinencije

Piše: Jelena Lovrić

Začepite nos i glasajte za opoziciju – to je bila najduhovitija i najpreciznija uputa pred trećesiječanjske izbore. Lucidna poruka odražavala je većinski stav da je najbitnije smijeniti HDZ te stoga nije uputno previše strogo suditi o brojnim slabostima tadašnje opozicije. Aktualna vladajuća koalicija, koja je zahvaljujući i takvom rezoniranju slavila pobjedu, sada se nada da će isti princip vrijediti i na predstojećim izborima. Da će, naime, dobiti novi mandat, jer će njihovi birači ponovo glasati začepljena nosa. Odnosno, zagušeni strahom od povratka HDZ-a.

Izbori su često, možda i redovito, izbor manjeg zla. Sadašnja vlast otvoreno priznaje kako je njihov glavni izborni adut u činjenici da je ponuda na političkoj tržnici općenito vrlo loša. Sretni su jer im je jedini ozbiljan konkurent po štetočinstvu poznati HDZ. Dobit ćemo izbore, jer opozicija nema što ponuditi – kaže premijer Račan. Vesna Pusić također izjavljuje da će osvojiti novi mandat, jer su za Hrvatsku bolje rješenje. Ni oni, dakle, temeljno ne govore o svojim uspjesima, ne kandidiraju se svojim rezultatima, nego se pokušavaju nametnuti negativnom kampanjom, podsjećanjem javnosti da ni drugi nisu bolji. Ni oni ne govore: mi smo dobri, osnovni im je argument: ima i gorih.

Pristajanjem na logiku da joj je glavni kvalitet u nekvaliteti konkurenata, aktualna vlast demonstrira svoje skromne i jadne domete. Njena ambicija nije dobra vlast, nego vlast kao takva. Javnost pokušava ucijeniti činjenicom da će neodazivanjem na izbore pomoći povratku HDZ-a. Račanovci su uvjereni da će se, unatoč nezadovoljstvu i kritikama, birači na koncu, kad kucne presudni trenutak, ipak pojaviti na biralištima, ustrašeni lako mogućim come backeom tuđmanovaca. Rezon je, po prilici, sljedeći: Jest da nismo pohvatali lopove i mafiju, nismo vratili oteto ni opljačkano, nismo povećali standard ni mjeru socijalne pravde, ali sve može biti još i gore.

No, nije sigurno da će princip: začepite nos i glasajte! ponovo funkcionirati. Naime, krugovi apstinenata sve su širi. Iz redova nekadašnjih pristalica sadašnje vlasti sve se češće čuje da na izbore neće izaći. Istraživanja potvrđuju da je najveći broj neodlučnih baš u njenim nekad najjačim uporištima. HDZ-ovi glasači nisu suzdržani ni neodlučni, upravo su vrlo navalentni. Iako ih se sveudilj upozorava da bi njihov neizlazak na izbore bio poklon HDZ-u, razočarane glasače aktualne vlasti tim je argumentom, čini se, sve teže motivirati i pokrenuti. U njima raste ogorčenje zbog, kako ocjenjuju, bahato ignorantskog i izdajničkog ponašanja njihovih nekadašnjih odabranika.

Pred skore izbore sigurno će zaredati pozivi da se opet zanemari težak zadah koji se sadašnjoj vlasti vuče za petama. Ali teško da plašenje baukom apstinencije može imati uspjeha kao na prošlim izborima. Jer je postalo jasno da vladajuća garnitura svjesno igra na kartu oskudne ponude. Iskorištava, zloupotrebljava i građane upravo ucjenjuje činjenicom da im je izbor nikakav. Ponaša se kao da su joj gotovo primorani dati svoj glas. Kao da drugog izlaza i nemaju. Tako će se predstojeća izborna kampanja voditi ne oko toga tko je bolji, nego oko toga tko je manje loš. To je razina koja političku klasu zadovoljava a javnost revoltira. Birači je s pravom doživljavaju kao uvredu i mogli bi nesmiljeno uzvratiti.