Vjesnik: 03. 06. 2003.

HNS želi na izbore čim prije dok mu rejting raste

Prema istraživanjima IRI-ja, rejting HNS-u narastao je s četiri na devet do 17 posto, ovisno o izbornoj jedinici, a HNS-ovci vjeruju da će dobiti od 13 do 15 posto glasova na izborima / Sudeći po onom, što se neformalno čuje u HNS-u, a to bi očito na umu trebali imati svi u petoročlanoj koaliciji - datum izbora odredit će se uvažavajući i najavu Carle del Ponte da će najesen poslati nove optužnice Haaškog suda

ZAGREB, 2. lipnja - Svjesni da SDP i HSS prepucavanjem i nadigravanjem troše politički kredibilitet uoči parlamentarnih izbora, HNS-ovci su se najprije oglasili u medijima porukom - izbori čim prije, nama odgovara da to bude već u srpnju! Izjavio je to ministar Radimir Čačić, ali prije dva mjeseca, upozoravajući da se svađama najjačih koalicijskih partnera otvara prostor oporbi. Prije dva dana je malo ustuknuo, priznajući da više nema vremena da se izbori održe u srpnju, pa ih sad najavljuje za jesen, ali čim prije.

Čačić je u pravu, svađe u koaliciji idu na ruku HDZ-u i ostaku oporbe, ali pitanje je zašto bi čim raniji datum bio dobar izborni tajming narodnjacima. Graditeljski ministar očito računa na bum u javnosti kad se krajem lipnja u promet pusti dio autoceste Zagreb - Split, koju, ma kako se to kome činilo, HNS izvlači iz rukava kad god mu zatreba. Iako će čelnica stranke Vesna Pusić reći da je cesta zasluga i premijera i ministra, u javnosti i ostatku koalicije nema dvojbe - ovaj hvale vrijedan građevinski zahvat narodnjaci ipak svojataju kao stranačko postignuće. A glasni i neukrotivi ministar Čačić je, kažu ankete, najuspješniji ministar Račanove vlade, svidjelo se to kome ili ne.

Prema istraživanjima IRI-ja, rejting HNS-u narastao je s četiri na devet do 17 posto, ovisno o izbornoj jedinici, a sami HNS-ovci vjeruju da će dobiti od 13 do 15 posto glasova na izborima. To im osigurava dvadesetak mjesta u Saboru. Otvara se pitanje čime su to HNS-ovci, koje se u javnosti percipira i kao »biznis-ljevicu« s objašnjenjem »gdje god je novac, tu je i HNS«, osvojili naklonost sutrašnjih glasača?

I dok u stranci tvrde da imaju svoje birače među građanima koji znaju prepoznati da su upravo narodnjaci stranka koju vrijedi zaokružiti na listićima, jer s njima »idu u Europu i razvijeniju Hrvatsku«, »dosljedni su u stavovima«, »jedini izlaze s konkretnim projektima i reformama - od pravosuđa do poljoprivrede, znanosti i školstva«, to ipak nije jedini razlog njihova uspona. Ne smije se, naime, zanemariti pragmatična činjenica da je s političkog prostora nestao HSLS sa svojih 23 posto birača. Dio njima okrenutih građana nesumnjivo je sada prešao Vesni Pusić, ali ne samo oni. SDP-ovi birači, svjesni lutanja najjače vladajuće stranke, također se pomalo okreću HNS-u, jer im se čini da bi oni neke stvari odlučnije proveli od Ivice Račana.

Očito se stranci s dva zastupnika i jednim ministrom u Vladi mora priznati da su u javnosti sveprisutni i da znaju svaki svoj uspjeh na velika vrata predstaviti javnosti. Također su bučni i kad se treba braniti od napada i optužbi. I tu je arogantni HNS-ov ministar Čačić apsolutni favorit. Glasni su i u Saboru i u Vladi, nametljivo diljem Hrvatske predstavljaju svojih pet projekata mjesecima uoči izbora, uspjeli su na neformalan referendum o neposrednom izboru načelnika i gradonačelika privući 50.000 građana koji su na 97 posto listića potvrdili da podupiru njihov zakonski prijedlog... Sve su to spretno upakirali u uzlaznu tendenciju popularnosti stranke s danas 15.000 članova. Još 2000. godine imali su ih samo 3500!

Sjećaju li se birači upravo HNS-ova obećanja o otvaranju 200.000 novih radnih mjesta? Nesumnjivo će i na to iz stranke, kad zatreba, stići odgovor. Otprilike glasi - ako se pogledaju statistike, otvoreno je dosad

Datum izbora. Dodali bi tome - da, ali ih je i 300.000 ugašeno u istom mandatu!

Narodnjacima je, zapravo, svejedno hoće li se izbori održati u listopadu ili studenom. Oni se predstavljaju gdje god stignu, u gradovima očito imaju sigurnih desetak posto i nema dvojbe da će u novi saziv Sabor ući brojniji. Sudeći po onom, što se neformalno čuje u HNS-u, a to bi očito na umu trebali imati svi u petoročlanoj koaliciji - datum izbora odredit će se uvažavajući i najavu Carle del Ponte da će najesen poslati nove optužnice Haaškog suda. To bi svakako ubrzalo nacionalno bilo birača.

Miroslava Rožanković