Slobodna Dalmacija: 03. 06. 2003.

HDZ NEZADOVOLJAN AMERIČKIM POPISOM SANKCIONIRANIH

Bush uvrijedio Hrvate iz BiH

U istom kontekstu spominjati Antu Jelavića i časne generale HVO-a s onima protiv kojih su zbog navedenog zločina raspisane međunarodne tjeralice, ne samo da vrijeđa nego i ponižava svu borbu i sva nastojanja hrvatskog naroda da bude jednak

MOSTAR — Hrvatska demokratska zajednica BiH izražava svoje čuđenje popisom osoba koje su navedene u uredbi koju je potpisao američki predsjednik George W. Bush 29. svibnja. Uredba se odnosi na poduzimanje dodatnih mjera protiv onih koji opstruiraju provođenje daytonskog mirovnog sporazuma i drugih rezolucija.

HDZ BiH drži neprimjerenim na isti popis stavljati one koji su se nebrojno puta dokazali kao istinski zagovaratelji dosljedne provedbe daytonskog sporazuma i one za koje postoje osnovana sumnja da su počinili ili zapovijedali ratne zločine. U istom kontekstu spominjati Antu Jelavića i časne generale Hrvatskog vijeća obrane s onim protiv kojih su zbog navedenog zločina raspisane međunarodne tjeralice, ne samo da vrijeđa nego i ponižava svu borbu i sva nastojanja hrvatskog naroda da bude jednak u svim pravima i obvezama s druga dva konstitutivna naroda u BiH, ističu iz te stranke.

Naime, ova stranka drži da je pravo svake države da autonomno može donijeti odluku o tome kome i kada želi zabraniti ulazak na svoj teritorij, kao i pravo na donošenje odluke o zamrzavanju imovine, kako pojedinca tako i institucije. Također HDZ BiH pozdravlja nastojanja SAD-a da se sankcioniraju svi oni koji krše norme međunarodnog prava i ne poštuju mirovni sporazum i druge ugovore. HDZ BiH snažno se zalaže za dosljednu provedbu daytonskog mirovnog sporazuma, kao i za individualno procesuiranje svih za koje postoje opravdana sumnja da su eventualno počinili ratni zločin.

Ova stranka izražava svoju zabrinutost promišljajući da bi ovakva uredba mogla biti i jasna poruka Hrvatima BiH da nas u budućnosti, a u kojoj konačno očekujemo pravično rješenje ustroja BiH kao države triju jednakopravnih naroda, očekuje mukotrpan proces koji traži puno odricanja, žrtvi i nepravde.

Isto tako HDZ BiH je uvjeren kako će vrijeme pred nama jasno pokazati da je jedina krivnja sankcioniranih dužnosnika iz reda hrvatskog naroda to što su bili glas obespravljenog hrvatskog naroda u BiH, stoji u dopisu iz te stranke.

Z. ZEKIĆ