Slobodna Dalmacija: 04. 06. 2003.

BRITANSKA JAVNOST PITA GDJE JE IRAČKO ORUŽJE ZA MASOVNO UNIŠTENJE

Je li Tony Blair frizirao uzrok rata?

LONDON — Tony Blair i Jack Strow nastoje se obraniti od sve glasnijih i sve jačih prigovora da je vlada "frizirala" obavještajne podatke o iračkom oružju masovnog uništenja. Britanska javnost posebno se okomila na dio Blairova govora u parlamentu u kojem je, tražeći podršku za rat, rekao da Saddam Hussein ima oružje masovnog uništenja koje može biti aktivirano u 45 minuta. Britanski premijer oštro negira da je njegova vlada manipulirala navodima koje je dobila od vojne obavještajne službe. Već danima novinari od Blaira žele doznati samo jednu stvar: što je istina o tretmanu obavještajnih podataka i zašto se Velika Britanija priključila Americi u ratu ako nije bilo oružja masovnog uništenja?

Neki ugledni političari, kao Clare Short, koja je nedavno napustila ministarsko mjesto, tvrde da se Blair ionako prije dogovorio da će slijediti Busha u ratu za Irak, i tako dokazati svoje savezništvo. Prema toj sugestiji, oružje masovnog uništenja — što je Blair javnosti iznio kao uzrok za rat — bilo je sporedno. Taj ton odjekuje u utorak u većini uglednih britanskih medija. Nasljednica Clare Short na mjestu ministrice za razvoj je barunica Amos, koja je u glavnoj inormativnoj emisiji BBC-a Newshour vrlo uvjerljivo branila Blairov integritet, odbacila je svaku pomisao da je obavještajna informacija "frizirana".

To je, naime, tvrdio anonimni izvor za koji BBC tvrdi da je vrlo visoki član vojne obavještajne službe MI 6. On je za BBC rekao da se "45 minuta do masovnog uništenja" pojavilo samo kao jedna od mogućnosti, stavljena pod veliki znak pitanja. Obavještajac je rekao da su u njegovoj službi bili začuđeni kakav je oblik poprimio konačan izvještaj. Kako dani, pa i sati prolaze, Blairova pozicija postaje sve nezgodnija. Oštrica prigovora britanske javnosti Blairu nije toliko činjenica da se možda oružje masovnog uništenja neće pronaći. Optužba protiv Blaira više se odnosi na njegovu sposobnost političke procjene, odnosno zašto je, zapravo, bilo tako važno da Velika Britanija slijepo slijedi Georgea Busha i zašto je to bilo bitno za britansku sigurnost.

Matko FRANAC