Slobodna Dalmacija: 04. 06. 2003.

Primiče li se to kraj lažnim invalidima?

Saša LJUBIČIĆ

Pred izbore, da nam se malo zamažu okice, Pančićevi tragači nanjušili su prevarante što su sređivali kupovine vojnih činova, lažnog ili većeg stupnja invaliditeta ili mirovina. Doduše, piše se da je istraga krenula još prije godinu dana, ali očito nam se jelo servira tek sada, da ga brzo pokusamo, pa ćemo siti na birališta. Dobro, bolje ikad neko nikad, jer hapšenje prevaranata koji su tobože stradali u obrani zemlje bit će istinska satisfakcija za sve prave invalide, vojne i civilne, ali i branitelje, koji su nakon povratka s ratišta gluvarili bez posla, dok su lažnjaci uzimali mirovine i koristili goleme beneficije koje nisu zaslužili.

Jednom me nazvao čitatelj, koji je bio intimus pokojnoga Zvonimira Červenka, a sjetit ćete se da je baš general prvi bio nešto prozborio o lažnim braniteljima i invalidima, a onda je nedugo potom umro. Štioc mi šapnu da mu je Červenko znao reći da ih se "toliko lažnih nakotilo, da ih je bilo i blizu tome broju, nikada Vukovar ne bi pao".

Zašto se HDZ-ova vlast nije obračunala s lažnjacima? Pa, zato jer su im služili kao glasačka mašina, pošto su bili uplašeni da će im nova Vlada oduzeti privilegije i poslati ih u zatvor. Kao što se vidi, strah je, barem do sada, bio posve bezrazložan. Ajte, stisnite muda, poskidajte ih već jednom!