Vjesnik: 05. 06. 2003.

Hrvatska će dobiti odgodu primjene američkog zakona zbog kojeg joj prijeti uskrata vojne pomoći?

Američko izaslanstvo dolazi 12. lipnja na pregovore u Zagreb / Hrvatska će poslati poseban dokument Bijeloj kući, State Departmentu i Kongresu i pokušati ishoditi odgodu primjene američkog zakona zbog kojeg joj prijeti uskrata vojne pomoći

MADRID, 4. lipnja (Od Vjesnikova posebnog izvjestitelja) - Hrvatska nastavlja pregovore sa SAD-om o neizručivanju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). Moguće je da će u tim pregovorima uspjeti ishoditi odgodu primjena američkog zakona zbog kojeg joj prijeti uskrata vojne pomoći SAD-a, potvrdili su Vjesniku diplomatski izvori. Istaknuli su kako je teško očekivati da će Hrvatska uspjeti nagovoriti Amerikance da je izuzmu iz tog zakona. Hrvatska se mora do 1. srpnja odlučiti hoće li potpisati bilateralni sporazum sa SAD-om o neizručivanju američkih državljana ICC-u.

U Zagreb 12. lipnja dolazi američko izaslanstvo koje će pokušati nagovoriti hrvatsku stranu da ipak potpiše bilateralni sporazum sa SAD-om.

Hrvatski diplomatski izvori rekli su kako je hrvatska strana u međuvremenu sastavila poseban dokument koji će poslati ne samo u Bijelu kuću i State Department, nego i u oba doma američkog Kongresa.

Diplomatski izvori naglašavaju kako je iznimno teško očekivati da će SAD napraviti iznimku i Hrvatsku izostaviti s liste onih za koje smatraju da trebaju potpisati sporazum. Naime, teško je očekivati da će američka vlada prekršiti vlastiti zakon u kojem su od zahtjeva Washingtona izuzete članice NATO-a te zemlje koje SAD smatra partnerom i saveznikom.

Hrvatska će američkoj strani dodatno objasniti kako joj je sporazum teško potpisati jer je Hrvatska jedna od suosnivača Stalnog suda za ratne zločine i među prvih 60 zemalja koje su ratificirale Rimski statut. Druga argumentacija vezana je uz preporuku EU, a treća se na hrvatsku obvezu da surađuje s Haagom.

Argument u vezi s Haaškim sudom, navode diplomati, pravno nije održiv, no vlast će teško objasniti obvezu suradnje s Tribunalom, s jedne strane, a s druge potpisivanje sporazuma o neizručivanju američkih građana ICC-u.

Bruno Lopandić