Slobodna Dalmacija: 05. 06. 2003.

DO KRAJA 2004. GODINE, AKO SE NE PROMIJENI ODNOS DRŽAVE PREMA MESNOJ INDUSTRIJI

Lijanovići sele u Gavrilović

Tvrtka Lijanovići već dva mjeseca proizvodi paštete u pogonima Gavrilovića, uskoro će početi i proizvodnju salame "pili", a do kraja iduće godine preseliti cjelokupnu proizvodnju

SARAJEVO — Zbog teškog stanja u oblasti domaće mesne industrije, posebice primjene nove carinske tarife od 1. siječnja ove godine, a koja se odnosi na uvoz sirovina, kompanija Lijanović je kao što je i najavljivala, već preselila određene kapacitete u susjednu Republiku Hrvatsku.

Izvršni direktor kompanije Damir Leko izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Sarajevu kako tvrtka već dva mjeseca proizvodi paštete u pogonima Gavrilovića gdje su preselili dio svoje tehnologije, da će uskoro započeti i proizvodnju salame "pili", kao i da će do kraja iduće godine preseliti cjelokupnu proizvodnju ako se ne promijeni odnos nadležnih državnih tijela u BiH prema domaćoj mesoprerađivačkoj industriji.

Predstavnici Sindikata PPDIVUT-a BiH, Odbora primarne poljoprivredne proizvodnje, prerade i distribucije mesa Vanjskotrgovinske komore BiH i kompanija mesne industrije, radnici mesoprerađivačke industrije najavili su, kako će, ako se do kraja ovoga tjedna nešto ne promijeni, od ponedjeljka započeti prosvjedi radnika mesne industrije ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH poduzeća mesne industrije žurno traže izmjenu carinske tarife kojom su domaći prerađivači dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na uvoznike jer im je za uvoz sirovina uvedena carina od 10 posto plus dvije konvertibilne marke po kilogramu sirovina, dok istodobno uvoznici gotovih proizvoda plaćaju samo jednu KM po kilogramu.

Glasnogovornik Mesne industrije Stanić Josip Kvasina je kazao kako je na 950 tona gotovih proizvoda MIS "Stanić" ostvarila čist gubitak od 200 tisuća KM zbog primjene nove carinske tarife. Naveo je također da je tvrtka već otpustila 160 radnika, da trenutno radi oko 40 radnika i da je uposlenost kapaciteta samo 30 posto, odnosno da bi uskoro tvrtka mogla biti i zatvorena ako nadležna državna tijela žurno ne poduzmu određene mjere.

Kompanija Lijanović, rečeno je također, otpustila je 511 radnika, Skršopromet 82, Menprom iz Tuzle 40, dok ostali domaći kapaciteti mesne industrije gotovo i da ne rade.

Prema bilanci koju je usvojio Odbor primarne poljoprivredne proizvodnje, prerade i distribucije mesa Vanjskotrgovinske komore BiH i dostavio Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH domaćoj mesoprerađivačkoj industriji u tromjesečnom razdoblju nedostaje 2545 tona goveđeg mesa, 1304 tone raznog svinjskog mesa, te 4536 tona isječenog mesa stoke.

Odbor je također ukazao kako je radi otklanjanja poremećaja u opskrbljivanju sirovinama mesoprerađivačke industrije potrebno dopustiti uvoz navedenih sirovina po povlaštenoj stopi od 10 posto poduzećima iz BiH koja se bave proizvodnjom mesnih prerađevina.Iznesene su također i primjedbe na rad ranijeg direktora Ureda za veterinarstvo BiH (Marka Tadića op.a.), koji se, kako je istaknuto, nije potrudio da taj ured bude u funkciji niti da se donese zakon o veterinarstvu kako bi se domaćim prerađivačima omogućio izvoz.

Dinko PAŠIĆ