Vjesnik: 05. 06. 2003.

Papa danas u Hrvatskoj

U sklopu opsežnog programa, Papa će se u Rijeci sastati s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i premijerom Ivicom Račanom / Sveti Otac posjetit će i Strossmayerovu katedralu u Đakovu te nacionalno marijansko svetište na Trsatu / U Dubrovniku Papa će beatificirati Mariju Propetog Petković, a u Zadru će mu hrvatski biskupi i državne vlasti prirediti svečani oproštaj prije povratka u Rim

ZAGREB, 4. lipnja - Papa Ivan Pavao II. u četvrtak će treći put stupiti na tlo Republike Hrvatske. Bit će to njegovo stoto apostolsko putovanje izvan Italije u četvrt stoljeća njegova pontifikata. Tijekom petodnevnog pohoda Hrvatskom, od 5. do 9. lipnja, Papa će posjetiti Rijeku (gdje će u Bogoslovnom sjemeništu biti njegova rezidencija za vrijeme posjeta), Dubrovnik, Osijek i Đakovo te Zadar.

U sklopu opsežnog programa Papa će se u Rijeci susresti s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i premijerom Ivicom Račanom. Posjetit će Strossmayerovu katedralu u Đakovu i nacionalno marijansko svetište na Trsatu, a u Dubrovniku će beatificirati Mariju Propetog Petković, utemeljiteljicu prve izvorne hrvatske redovničke zajednice. U Zadru, predstavnici Crkve u Hrvata i državnih vlasti priredit će Papi svečani oproštaj prije njegova povratka u Rim.

Prema službenom programu pohoda, Papa bi 5. lipnja trebao krenuti zrakoplovom iz Rima u 15.30 sati, a sletjeti u zračnu luku na Krku u 16.45 sati.

Dočekat će ga predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić i premijer Ivica Račan te biskupi članovi Stalnog vijeća HBK i biskupi Riječke metropolije.

U 17.30 sati Papa treba krenuti u omišaljsku luku u koju bi trebao stići za petnaest minuta. Prema planu, u Omišlju će se zadržati pola sata i oko 18 sati krenuti katamaranom za Rijeku. U riječkoj luci oko 18.30 dočekat će ga predstavnici lokalnih vlasti, gradonačelnik i direktor Luke, a u 18.45 sati Papa kreće papamobilom za Bogoslovno sjemenište, koje će biti njegova rezidencija u idućih pet dana. Tamo će se Sveti Otac u 19.30 sati sastati s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

U petek Papa stiže u Dubrovnik gdje će u 10.30 sati u luci Gruž beatificirati Mariju Propetog Isusa Petković.

Papa će u subotu u Osijeku u sportskoj zračnoj luci Čepin slaviti misu koja počinje u 10.45 sati. Također, Papa će privatno posjetiti Đakovačku katedralu.

U nedjelju, na blagdan Duhova, Papa će u 10 sati predvoditi misno slavlje na riječkoj Delti, a u podne će držati Angelus. Popodne će se odvojeno susresti s hrvatskim biskupima, te u 17.30 sati s premijerom Ivicom Račanom. Ivan Pavao II. privatno će posjetiti svetište Majke Božje Trsatske.

Posljednjega dana, u ponedjeljak Papa će posjetiti Zadar, gdje će na Forumu u 11 sati održati službu riječi. Oko 12.45 sati stiže u zračnu luku Zadar, gdje će mu prije povratka u Rim biti priređen svečani oproštaj.

Gordan Pandža