Novi list: 05. 06. 2003.

VRHOVNI IRANSKI VJERSKI VOĐA POSLAO PORUKU UPOZORENJA SAD-u

Hamenei: Napad na Iran bio bi »samoubojstvo«

Blair: Rusija će suspendirati izvoz nuklearnog goriva u Iran

TEHERAN – Vojni napad na Iran bio bi »samoubojstvo« za napadača, izjavio je u srijedu iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei, poslavši tako poruku upozorenja SAD-u.

U govoru pred desecima tisuća vjernika prigodom obilježavanja 14. godišnjice smrti osnivača Islamske Republike imama Homeinija, Hamenei je izjavio kako bi »vojnim napadom na Iran napadač počinio samoubojstvo«. »Vodstvo Islamske Republike neće voditi zemlju u rat protiv ikoga..., no iranski narod i čelnici branit će zemlju snažno i odlučno protiv svake agresije«, dodao je vrhovni iranski vjerski autoritet. Istodobno je upozorio i da SAD ne može svoje brojne protivnike jednostavno proglasiti teroristima. Također je istaknuo kako se SAD sad moraju boriti protiv nekih terorističkih skupina koje su same stvorile. »SAD su davale podršku teroristima i diktatorima samo zato što su se oni suprostavljali Iranu i sad moraju platiti za svoje pogrešne političke procjene«, rekao je Hamenei, govoreći o talibanima u Afganistanu i stranci Ba'as bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina. Prema pisanju The Washington Timesa, dužnosnici američkog Pentagona sastaju se s predstavnikom iranske oporbe koji nastoji ujediniti unutarnji otpor i potaknuti promjenu režima u zemlji. Dužnosnici američke obrane priznali su da su razgovarali s Mahmudom Ali Chehreganijem koji vodi Južni azerbajdžanski nacionalni pokret (SANAM) koji djeluje u Iranu

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov u srijedu je pozvao Iran na potpisivanje dodatnog protokola Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi uklonili razloge za zabrinutost svijeta, a posebno SAD, glede nadzora iranskog nuklearnog programa. »Pozivamo Iran na potpisivanje dodatnog protokola IAEA-e kako bi se uklonili razlozi za zabrinutost«, izjavio je Ivanov tijekom konferencije za novinare nakon sjednice Vijeća NATO-Rusija održane u Madridu. No Rusija neće uvjetovati nastavak gradnje nuklearne elektrane u Bochehru iranskim potpisivanjem protokola koji odobrava inspekcije stručnjaka IAEA-e, izjavio je u Moskvi ruski ministar za atomsku energiju Aleksandar Rumjancev.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je u srijedu da se Rusija obvezala na sastanku G8 u Francuskoj da će suspendirati izvoz nuklearnog goriva Iranu dok Teheran ne ispuni zahtjeve IAEA-e. Ruski predsjednik Vladimir Putin »jasno je rekao da će u međuvremenu Rusija suspendirati svoj izvoz nuklearnog goriva Iranu«, kazao je Blair. (Hina/AFP/Reuters)