Večernji list: 05. 06. 2003.

TRGOVAČKI SUDOVI - DRŽAVA VIŠE NEĆE PLAĆATI PREDUJAM ZA STEČAJNI POSTUPAK

Novi val stečajeva

Osim"fikus poduzeća" uvjete za stečaj ima i tristotinjak velikih tvrtki sa 25 tisuća zaposlenih.

Država ulazi u krug povlaštenih vjerovnika i više neće morati plaćati pristojbu kod pokretanja stečajnih postupaka.

Na listi Ministarstva financija nalazi se više desetaka tisuća pravnih osoba koje su zrele za stečaj, ali Vlada je otezala s pokretanjem stečajnih postupaka jer nije imala novca za trošak stečajnog postupka. Prema vrijedećim propisima, vjerovnik koji pokrene stečaj snosi prve troškove, a te obveze dosad su bili oslobođeni jedino radnici, kako bi im se olakšala naplata neisplaćenih plaća i drugih potraživanja.

Uz druge dorade, primjerice, obvezu da se u roku od šest mjeseci donese odluka hoće li tvrtka o kojoj se odlučuje u preustroj ili likvidaciju, Vlada je predložila da se država izuzme iz obveze plaćanja troškova stečaja.

Naime, Vlada je odlučila poslati u stečaj sve nelikvidne tvrtke koje već godinama opterećuju financijski sustav, a koje su skupile dvadesetak milijardi kuna neplaćenih obveza. Uglavnom su u pitanju male tvrtke bez zaposlenih, od kojih su i vlasnici i vjerovnici davno digli ruke, ali sve dok se ne ugase, one postoje i opterećuju financijsku sliku zemlje.

Njihovo će gašenje, međutim, zagušiti trgovačke sudove koji su ionako opterećeni dugotrajnim stečajnim postupcima, a pitanje je i gdje će sudovi naći sredstva za stečajni postupak. Većinom su to tvrtke bez imovine, a mnogima je teško ući u trag, jer su odavna nestale s adresa na koje su prijavljene. Vlada je zatražila izuzeće uz objašnjenje "da bi pokretanje desetaka tisuća prijedloga neplanirano opteretilo državni proračun, za što nisu predviđena sredstva".

Pomoćnik ministra financija Juro Bajić najavljuje da će iz te kuće do kraja godine sudovima proslijediti sve sporne predmete, a trgovački će ih suci zacijelo raspetljavati godinama.

Stečajevi u "fikus poduzećima" za Vladu su tehničko pitanje, ali uz njih sve uvjete za stečaj ima i tristotinjak velikih tvrtki sa 25 tisuća zaposlenih, kojima je država dala posljednju priliku da do kraja ovoga mjeseca plate zaostale obveze. Ne učine li to, tvrdi Bajić, ni te tvrtke neće izmaći stečaju.

Ljubica Gatarić