Novi list: 05. 06. 2003.

U KBC-u REBRO REDOVNA SMJENA NA ČELU 10 KLINIKA

Izbor šefova s političkom pozadinom

KBC Rebro na čelu kardiokirurgije priželjkivalo dr. Williama Novicka, no napisi o ispodprosječnom uspjehu Novickovih operacija pokolebali su upravu bolnice

ZAGREB – Po prvi puta najveća hrvatska bolnica, KBC Rebro obavljajući redovnu smjenu šefova 10 klinika prestojnika jednog zavoda potražila je među stranim državljanima ali na koncu ni jedan od četvorice stranaca koji su se javili na natječaj nije izabran. Kao vršitelj dužnosti šefa Klinike za kardiokirurgiju odabran je mladi kardiokirurg dr. Darko Anić, te je tako »potukao« kardiokirurga dr. Williama Novicka, prof. dr. Paula Vogta iz Njemačke, austrijanca prof. dr. Reinalda Seitelbergera i dr. Kobinia.

Natječaj je, naravno, otvorio brojne kontroverze, povoda za priče o podobnosti i nepodobnosti nije nedostajalo, a kuloari su govorkali i o namještaljkama, tim više što se izbor odvijao daleko od očiju javnosti a novinari uopće nisu mogli doći do informacija.

Pričalo se da je uprava bolnice na mjestu šefa kardiokirurgije umjesto vrhunskog stručnjaka prof. dr. Josipa Jelića (koji se također javio na natječaj) priželjkivala dr. Novicka, kontroverznog kardiokirurga čiji je prosjek uspješnosti operacija na djeci s transpozicijom srčanih žila ispod prosjeka za zemlje zapada.

Sumnjivi životopisi

Nedavni napisi o Novickovoj upitnoj stručnosti pokolebali su upravu koja je raspisujući natječaj izgleda načinila proceduralnu pogrešku – u tekstu natječaja kao uvjet je stajala habilitacija (znanstveni status) i doktorat što on navodno nije imao.

Marljivi i samozatajni dr. Anić izabran je kao vršitelj dužnosti šefa klinike, a na toj funkciji može maksimalno provesti dva puta po šest mjeseci nakon čega treba ponovo raspisivati natječaj. Bolnica je nudeći šefovsko mjesto na klinici odlučno negirala mogućnost potpisivanja bilo kakvog menadžerskog ugovora odnosno ugovaranje plaće veće od uobičajenih. Pomalo je zagonetno otkud velik interes stranaca za hrvatsku bolnicu, a odgovor možda treba potražiti i u neprovjerenoj glasini da je jednom od kandidata navodno zabranjen rad u rodnoj zemlji. Govorkalo se i o političkoj pozadini imenovanja. Dosadašnjeg predstojnika Klinike za unutarnje bolesti bivšeg ministra i člana HDZ-a prof. dr. Željka Reinera naslijedio je dosadašnji pročelnik Zavoda za gastroenterologiju prof. dr. Boris Vucelić, koji je navodno imao potporu HNS-a. Dr. Reiner je dvostruki gubitnik jer se ne može vratiti u Zavod za bolesti metabolizma koji je prije četiri godine ukinut već će imati status običnog liječnika.

Zanemarivanje uvjeta

Zanimljivo je da je uprava bolnice odlučila zanemariti činjenicu da liječnici sa 65 godina starosti moraju u penziju te preporuku Ministarstva zdravstva da se stoga na čelo klinika ne izabiru ljudi koji bi u sredini mandata trebali u mirovinu pa je na mjesto predstojnice Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku izabrana prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina (63). Prof. dr. Stavljević Rukavina bivša je ministrica zdravstva koja je odstupila 2001. godine kao posljedica »afere Baxter« kada su zbog neispravnih dijalizatora život izgubile 23 osobe. Stavljenić je redovna profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu a kao posebna zasluga priznaje joj se da je osuvremenila i podigla standarde rada u laboratoriju KBC Rebro.

Slično se dogodilo i s Klinikom za ortopediju gdje će v. d. predstojnik biti dr. Krešimir Koržinek koji odlazi u mirovinu za šest mjeseci. Koržinekov poraženi protukandidat bio je ortoped i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora dr. Dubravko Orlić. Prof. dr. Orlić predsjednik je Hrvatskog liječničkog zbora i ortoped na Klinici za ortopediju KBC Rebro. Navodno nije izabran na mjesto pročelnika zbog podrške štrajku liječnika zbog čega ne uživa simpatije ministra zdravstva Vlahušića.

N. DOMAZET