Večernji list: 05. 06. 2003.

MINISTARSKO VIJEĆE NATO-A - ZEMLJAMA "ZAPADNOGA BALKANA" POMOĆ ZA ULAZAK U EUROATLANTSKE USTROJE

SAD blokirao vojnu misiju EU-a u BiH

MADRID - Plan Europske unije da u ljeto 2004. u BiH pošalje 12.000 vojnika blokirali su Amerikanci. Nakon što je s nekoliko stotina europskih vojnika od NATO-a proljetos preuzeo vojnu misiju u Makedoniji, EU je u BiH želio pokazati da Europska obrambena i sigurnosna politika napokon djeluje.

Na sastanku ministara vanjskih poslova europske petnaestorice s kolegama iz ostalih zemalja članica Sjevernoatlantskoga saveza, održanome na rubu redovitoga vanjskoposlovnoga ministarskog sastanka NATO-a u Madridu, američki su dužnosnici to nazvali "preuranjenim" i blokirali pomake NATO-a u tome smjeru.

Iako Washington tvrdi da "sigurnosni razlozi i teškoće oko ratnih zločinaca" ne dopuštaju predaju misije, vjerojatniji je razlog američko dokazivanje Europi, koja se većim dijelom usprotivila vojnoj invaziji Iraka, tko drži sve konce u rukama.

Ministri su se u završnoj izjavi suglasili da su im zajednički ciljevi za tzv. zapadni Balkan "sprečavanje sukoba, učvršćivanje postojanosti i pomoć tim zemljama kako bi se uključile u EU i NATO". Raspravili su i "zajednički pristup" kojim bi se to postiglo. Njegove podrobnosti nisu priopćili, već su za summit EU, koji će se 20. i 21. ovoga mjeseca održati u Porto Karasu na Halkidiki, najavili "velik doprinos našim zajedničkim naporima u tome smjeru". Doznaje se da bi NATO, iako surađujući s EU, nastavio igrati ključnu ulogu u područnoj sigurnosti, kroz tekuće operacije i programe unutar Partnerstva za mir.

Od "zapadnobalkanskih" zemalja NATO-ovi ministri u završnoj fazi zahtijevaju da izgrade multietničke demokracije, iskorijene organizirani zločin i korupciju, uvedu vladavinu prava, surađuju na područnoj razini, te predaju ratne zločince Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Zauzvrat im obećavaju ulazak u euroatlanstke ustroje.

Prije sastanka Euroatlanstkoga partnerskog vijeća, na kojemu je jučer sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU Javier Solana najavio je slanje 1400 europskih vojnika u misiju održavanja mira u Kongo.

S. de Prato