Večernji list: 05. 06. 2003.

ISTRAGA - TRAŽE SE DOKAZI O OPRAVDANOSTI NAPADA NA IRAK

Britanski će parlament ispitati Blaira o iračkom oružju

LONDON - Odbor za vanjske poslove britanskoga parlamenta objavio je prekjučer kako će provesti istragu o opravdanosti britanske odluke da krene u rat u Iraku. Agencije javljaju da će težište njihove istrage biti pritisak na premijera Tonyja Blaira, od kojeg se očekuje da se napokon izjasni o tome je li Sadam Husein u trenutku pokretanja vojne kampanje imao oružje za masovno uništenje.

Postojanje takva oružja bilo je argument za rat, a posljednjih dana iz britanske obavještajne zajednice dolaze izjave kako su njihovi izvještaji bili prenapuhani, nategnuti i iskrivljeni.

Najviše je kontroverzi izazvao dokument predstavljen parlamentu lani u kolovozu, a u kojem je istaknuto kako Irak ima oružje za masovno uništenje i spreman ga je upotrijebiti u roku 45 minuta. Ured Tonyja Blaira tada se opirao provođenju šire, nezavisne istrage, već se oslanjao na nalaze parlamentarnog Odbora za sigurnost i tajne službe.

Taj isti odbor ne odgovara parlamentu već isključivo premijeru, u čemu zastupnici, posebno u svjetlu optužbi koje pristižu iz domaće obavještajne zajednice, vide mogućnost manipulacije njima i njihovim odlukama. (toh)