Vjesnik: 06. 06. 2003.

Sindikalni lideri u mišjoj rupi

Pet sindikalnih središnjica provest će od 16. do 18. lipnja referendum na kojem će 450.000 svojih članova pitati jesu li im prihvatljive predložene izmjene ZOR-a. Drugo, logično pitanje »jeste li za generalni štrajk?« neće postaviti iako su na svesindikalnom saboru donijeli odluku da se ide na referendum o općem štrajku ako ne budu zadovoljni rezultatima pregovora s Vladom i poslodavcima

LJUBINKA MARKOVIĆ

Vlada može odahnuti. Općeg štrajka, kojim su mjesecima prijetili sindikati, neće biti. Barem ne sada, u vrijeme usvajanja izmjena Zakona o radu. Možda ga bude najesen ili za koju godinu. Ono što ni Vlada ne bi uspjela protuštrajkaškom kampanjom, učinili su si sami sindikati. Veliki lideri na riječima skrili su se u mišju rupu kada je došao trenutak za odluku.

Pet sindikalnih središnjica provest će od 16. do 18. lipnja referendum na kojem će 450.000 svojih članova pitati jesu li im prihvatljive predložene izmjene ZOR-a. Drugo, logično pitanje »jeste li za generalni štrajk?« neće postaviti iako su na svesindikalnom saboru donijeli odluku da se ide na referendum o općem štrajku ako ne budu zadovoljni rezultatima pregovora s Vladom i poslodavcima. A zadovoljni nisu. Barem tako javno govore.

Nakon dugih pregovora, ostala su sporna četiri pitanja. Dogovor nije postignut o bržem režimu otkaza kod malog poslodavca, radničkim predstavnicima u nadzornim odborima privatnih tvrtki te otkaznim rokovima i otpremninama. Sindikati još i pristaju da se otkazni rok skrati na tri mjeseca, ali su nezadovoljni što će radnici s više od 20 godina staža uz otkaz dobiti i do 40.000 kuna niže otpremnine.

No, mnogo je toga izmijenjeno u korist radnika i sindikata. Mlađim radnicima se otpremnine neće smanjiti, dok će stariji kao kompenzaciju za niže otpremnine dobiti od 2000 do 6000 kuna pomoći na burzi, novčane naknade primat će dulje (do 15 mjeseci), a i povećat će se na 1000 kuna. Izmjenama popratnih zakona stvaraju se uvjeti da radnik prava i ostvari - radni sporovi morat će se završiti u roku osam mjeseci, inspektori će na licu mjesta kažnjavati poslodavce koji krše radnička prava, a one koji ne isplate plaću čeka zatvorska kazna i do tri godine.

Da pomaka ima, stidljivo govore i sindikalisti. Međutim, kako ne žele i javno priznati da su zadovoljni što radnička prava nisu skresana u onoj mjeri kako je Vlada na početku predlagala, sindikalisti odgovornost prebacuju na članstvo. Tako će radnike na referendumu pitati jesu li i oni zadovoljni što nisu još lošije prošli. Uz listić s pitanjem dobit će i letak u kojemu će sindikati pobrojati što se dobiva, a što gubi izmjenama ZOR-a. A sadržaj može biti i sugestivan, ovisno o tome kakav se odgovor želi dobiti.

Zašto na listiću nema pitanja o općem štrajku? Sindikalni lideri objašnjavaju da se ne može organizirati generalni štrajk ako je Matica sindikata javnih službi odustala od referenduma. Ta središnjica procjenjuje da sporna pitanja nisu razlog za opći štrajk, jer se tiču uskoga kruga radnika. Osim toga, Matica dogovoreno s Vladom smatra velikim uspjehom, koji ne treba prokockati besmislenim štrajkom, zbog čega bi Vlada mogla i odustati te izmjene ZOR-a prepustiti novoj vlasti.

Članstvu Matice u javnim službama prava nisu toliko smanjena da bi zbog toga štrajkali. Nepovoljne odredbe o otkazima osjetit će najviše radnici u državnim poduzećima, koja će u procesu privatizacije otpuštati viškove, ali i zaposleni u malim privatnim tvrtkama. No, to nije i razlog izostanka Matičine solidarnosti. Sindikati javnih službi spremaju se na skore pregovore o plaćama u 2004. godini, pa zapravo čuvaju snagu i novce u proračunu za svoje članstvo.

Odustajanje Matice od referenduma, što kao razlog da se ne može organizirati opći štrajk navode ostale središnjice, zvuči logično. Bez škola, fakulteta, zdravstvenih i socijalnih ustanova to i ne bi bio opći štrajk. No, čini se da su čelnici ostalih središnjica taj formalni razlog jedva dočekali. Kao da štrajk nisu mogli jednostavno nazvati štrajkom, bez dodatka »opći«.

Hoće li, kaže li članstvo na referendumu »ne«, poduzeti neke akcije, zasad ne govore, a čini se da ni sami ne znaju.

Ipak, tek nemušto najavljuju da bi se drugi referendum - o općem štrajku, kao i sam štrajk - mogli organizirati najesen. Kad će se izmjene ZOR-a već primjenjivati! Međutim, kažu oni iz mišje rupe, taj će referendum, uoči izbora, imati politički predznak. Naime, »ne« ZOR-u na ovom referendumu, kažu oni, poruka je vlasti što je čeka na izborima. A savjet je članstvu - pustite ih da si izglasuju ZOR, a onda ćemo ih dočekati na izborima. Tko još onda sindikate shvaća ozbiljno?!