Slobodna Dalmacija: 06. 06. 2003.

SVE GLASNIJA JE POLEMIKA OKO FRIZIRANJA OBAVJEŠTAJNIH PODATAKA KOJIMA JE PRAVDAN POHOD NA IRAK

A gdje je oružje za masovno uništenje?

WASHINGTON — I Bijela kuća i Pentagon uključili su se u srijedu u sve glasniju polemiku oko navodnog friziranja obavještajnih informacija od strane određenih službi američke administracije, a s (opet navodnim) ciljem opravdavanja savezničke vojne intervencije u Iraku. No, za razliku od vrlo otvorenih, žestokih napada, naročito od strane određenih kongresnih demokrata i dijela liberalnih medija, predstavnici administracije predsjednika Georgea W. Busha glatko su, i prvi put - službeno, demantirali "sve insinuacije" i na račun američke obavještajne zajednice, ali i službi koje su bile prozvane u javnosti.

Na skupu Komiteta za medjunarodne odnose Zastupničkoga doma, državni podtajnik John Bolton hrabro je izdržao vrlo oštra ispitivanja predstavnika Demokratske partije, naglasivši: "Nikad ni od koga u obavještajnoj zajednici nisam tražio da promijeni jednu jedinu stvar, niti mi je poznat slučaj da je to uradio bilo tko drugi...". A, govoreći o aktualnoj potrazi za kemijskim i biološkim oružjima sada već bivšeg režima Saddama Husseina u Iraku, Bolton je dodao:

"Nimalo ne dvojim da će na kraju traganja biti sasvim jasno zašto je zabrinutost ove administracije, ali i većine u Kongresu, bila toliko velika i toliko značajna."

Nešto malo dalje, u Pentagonu, Douglas Feith, zamjenik američkog ministra obrane za politička pitanja, zabrinuo se jer "neistine polako počinju dobivati dimenziju legendi" .

Sukladno tome, Feith je odgovorio na direktna pitanja; kako nema pojma da je itko iz Pentagona "pod pritiskom" nagovorio agente CIA-e, ili analitičare iz ostalih obavještajnih agentura, da prilagode svoje izvještaje potrebama američke dnevne politike. Prema izvještajima već objavljenim u javnosti, američka je administracija frizirala obavještajne informacije kako bi upozorila da je opasnost od iračkih oružja za masovna uništavanja "realna i neposredna"....

Još je prošloga tjedna direktor CIA-e George Tenet pred kongresmenima na Capitol Hillu branio izvještaje svojih agenata što se iračkih bioloških i kemijskih oružja tiče, tvrdeći kako "integritet postupka nije bio kompromitiran ni u jednom detalju, ni na koji način". Bio je to prvi odgovor na medijsku ofenzivu nekolicine agenata CIA-e koji su izjavili kako je na njih "vršen pritisak", u vezi rezultata istrage o iračkim oružjima za masovna uništavanja.

Miroslav COPIĆ

CHENEY MANIPULIRAO CIA-om

WASHINGTON — Američki potpredsjednik Dick Cheney vršio je pritisak na CIA-u kako bi dobio mišljenje o iračkom oružju masovnog uništavanja koje je odgovaralo vladi predsjednika Busha da započne napad na Irak, piše u četvrtak The Washington Post.

Posjeti CIA-i od strane Cheneya, koji je od prošlog kolovoza u vladi zagovarao napade na Irak tvrdeći da ima oružje masovnog uništenja, i njegova šefa stožera Lewisa Libbyja poslali su signale da je "određen rezultat bio poželjan", piše list pozivajući se na visokog dužnosnika Agencije.