Večernji list: 06. 06. 2003.

SKANDAL - ZAPOSLENICI ZAGREB FILMA OPTUŽUJU UPRAVU I HNS

HNS-ov spot platili porezni obveznici

U HNS-u kažu da su snimali, ali spot "S HNS-om u Europu "koji su i platili

Stranački spot koji je predstavio projekt nove javne uprave Hrvatska narodna stranka snimila je na račun zagrebačkih poreznih obveznika - u trgovačkom društvu u vlasništvu Zagreba, Zagrebfilmu. Večernjakov izvor iz Zagrebfilma tvrdi da je petominutni spot vrijedan gotovo tridesetak tisuća kuna u tom gradskom trgovačkom društvu snimljen potkraj prosinca i početkom siječnja.

- HNS-ov je spot snimljen, ali to kriju. Za njega su se pisali radni nalozi montažerima, snimateljima, dva-tri puta ekipe su bile na terenu. Ali, za razliku od drugih spotova, njega danas nema u dokumentaciji Zagrebfilma. Kad je bilo postavljeno pitanje plaćanja, rečeno je da će se to riješiti kompenzacijom - ispričao nam je naš sugovornik iz Zagrebfilma, koji sada ne želi u javnost, ali, kaže, bude li sudskog spora - spreman je svjedočiti.

Tajnik HNS-a Srećko Ferenčak to opovrgava i priznaje da je stranka u Zagrebfilmu radila dio scenske prezentacije za drugi projekt - "S HNS-om u Europu", ali da je to i platila. Račun na 3050 kuna - koji nam je predočio HNS - ispostavljen je 8. svibnja, a plaćen 5. lipnja, na dan našeg upita. Riječ je o dva puta po petnaest sekundi animacija zvjezdica Europske unije.

Iz Zagrebfilma, nekoć ugledne kuće, izašli su glasoviti animirani filmovi poput "Profesora Baltazara", a danas on, bez pravih projekata, grca u gubicima. U neslužbenoj podjeli gradskih poduzeća između SDP-a i HNS-a, koju je nedavno objelodanio Milan Bandić, Zagrebfilm je "pripao" HNS-u. Zbog sumnje da se spot financirao iz svote od 1,8 milijuna kuna - koliko je Zagreb dodijelio Zagrebfilmu - posjetio ih je predsjednik ogranka animiranog filma Hrvatskog društva filmskih djelatnika karikaturist Stiv Šinik.

- Potvrdili su mi da je spot za HNS-ov projekt nove javne uprave radio izvršni producent Gordan Vunak, inače član HNS-a. No, dokaza za to nema - ispričao nam je Šinik.

Romana Kovačević