Novi list: 06. 06. 2003.

VLADA OD SABORA TRAŽI DA RATIFICIRA SPORAZUM SA SAD-om O VOJNOJ SURADNJI

Američkim vojnicima u Hrvatskoj diplomatski imunitet?

Ratificiranjem Sporazuma Hrvatska bi posredno ipak dobila dokument koji bi branio izručivanje američkih vojnika, pa čak i onih koje bi tražio Međunarodni kazneni sud zbog ratnih zločina

ZAGREB – Premijer Ivica Račan uputio je Saboru na ratificiranje Sporazum koji je Vlada 4. veljače potpisala s Mirom Ricardel, zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a, kojim bi američki vojnici u Hrvatskoj dobili diplomatski imunitet.

Riječ je o Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade SAD-a o suradnji na području sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje te promicanju obrambenih i vojnih odnosa.

No, potvrdi li Sabor uistinu Sporazum, osim suradnje u sprječavanju proliferacije nuklearnog oružja, mogao bi se zadovoljiti i daleko snažniji američki interes – zabrana izručivanja vojnika zemalja potpisnica.

Hitni postupak

Naime, Sporazum daje diplomatski imunitet svom osoblju američke Vlade, uključujući i vojnike, koji borave u Hrvatskoj zbog aktivnosti vezanih za sporazum. Time će posredno Hrvatska ipak imati sporazum koji bi branio izručivanje američkih vojnika, pa čak i onih koje bi tražio Međunarodni kazneni sud zbog ratnih zločina.

U prijedlogu Zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlada od Sabora traži usvajanje po hitnom postupku i to bez ikakvih izmjena ili dopuna, opravdavajući svoj zahtjev time da se »u ovoj fazi postupka, u pravilu, ne mogu vršiti izmjene ili dopune teksta međunarodnih ugovora«.

Znakovito je da Sporazum pred Sabor dolazi upravo u vrijeme kada SAD prijeti uskraćivanjem vojne pomoći zbog odbijanja Hrvatske da potpiše Sporazum o neizručivanju.

Inače, u Vladinom se obrazloženju niti jednom riječju ne upućuje na ovaj detalj, već se objašnjava da je suradnja MORH-a s Ministarstvom obrane SAD-a u stalnom porastu, značajnog intenziteta i od iznimne važnosti.

Jedan od članaka Sporazuma kaže da će svo osoblje Vlade SAD-a i sve osobe koje su sklopile ugovor s njima, biti izuzete od svake zakonske odgovornosti i potraživanjazbog eventualnih šteta na imovini, smrti ili ozljede bilo koje osobe na području RH do kojih bi moglo doći zbog aktivnosti Sporazuma.

Bez dozvola, pregleda i carine

Osnovni cilj sklapanja Sporazuma, objašnjava Vlada, jest produbljivanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i SAD-a, promicanje dosadašnje dobre suradnje na području obrane te uspostavljanje dugoročne suradnje.

– Svrha sporazuma je podizanje i održavanje sposobnosti OS RH za prevenciju i sprječavanje širenja oružja za masovno uništavanje, na način da se OSRH u suradnji s civilnim institucijama (u skladu s NATO standardima) osposobe za sprječavanje neovlaštenog transfera, tranzita i transporta oružja za masovno uništavanje, ali i da budu sposobne otkloniti posljedice i utvrditi počinitelje takvih kaznenih djela – kaže se u pojašnjenju Vlade. Sporazumom bi Hrvatska dobila opremu, znanje, tehnologiju, materijale i slična dobra kojim može podići svoje sposobnosti za prevenciju i sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje te podići opći stupanj sigurnosti. Sporazumom su američke »letjelice i plovila koja nisu letjelice i plovila u redovitom komercijalnom prometu, a koje vlada SAD-a bude koristila u skladu s aktivnostima koje proizlaze iz Sporazuma«, oslobođene carinskog pregleda, carinskih pristojbi, pristojbi za slijetanje i navigaciju, lučkih i ostalih pristojbi.

Vlada SAD-a, prema Sporazumu, moći će u Hrvatsku uvesti i izvesti bilo koju opremu, zalihe, materijal i druga sredstva, tehnologiju te pružiti obuku ili usluge nužne za provedbu Sporazuma. Taj se izvoz proizvoda i usluga neće carinski pregledavati, niti će biti potrebno bilo kakvo izdavanje dozvola i drugih ograničenja, a neće se ni oporezivati.

Iako je Sporazum potpisan još početkom veljače, do danas niti jedan njegov detalj nije bio poznat javnosti.

Saša VEJNOVIĆ