Vjesnik: 07. 06. 2003.

Neka baština ljudskih i kršćanskih vrijednosti bude najdragocjenije blago puka ove zemlje

S radošću sam došao u ovaj stari i slavni grad Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu slobode, pravde i promaknuća općega dobra, kazao je Ivan Pavao II. u Dubrovniku gdje ga je dočekalo više od 60.000 vjernika/ Proglasivši blaženom Mariju Propetog Isusa Petković, Sveti je Otac rekao da ga njezin lik vodi prema razmišljanju o svim hrvatskim ženama, o suprugama i sretnim majkama te onima koje su zauvijek obilježene tugom zbog gubitka koga iz svoje obitelji u strašnome ratu iz devedesetih godina prošloga stoljeća ili pak zbog kakva drugoga gorkog događaja koji ih je pogodio/ Papa pozvao hrvatske žene da nastave gledati na svaku osobu očima srca te da joj idu u susret i budu uz nju osjetljivošću majčinskoga osjećaja

DUBROVNIK, 6. lipnja - »Zahvaljujem Bogu što mi daje mogućnost navješćivati evanđelje mira i ljubavi na mom trećem posjetu Hrvatskoj i gradu slobode Dubrovniku. U gorljivoj molitvi punoj pouzdanja molimo Božje milosrđe te obilnije darove Duha Svetoga«, kazao je u petak papa Ivan Pavao II. nakon dolaska u Dubrovnik.

Više od 60 tisuća vjernika iz čitave Hrvatske, BiH, Crne Gore, Vojvodine, Ukrajine i Slovenije te hodočasnici iz Paragvaja, Argentine, Čilea i Perua na platou luke Gruž nešto prije 11 sati dočekalo je Svetog Oca burnim pljeskom. Ivan Pavao II. je petnaestak minuta kružio po gruškom polju pozdravljajući okupljene ne zaboravivši ni one koji se euharistiju pratili iz usidrenih brodica.

»Dobro došli na ovo tlo koje je stoljećima bilo oazom hrvatske slobode. Dobro došli u Grad koji je prepun uspomena povijesnih veza apostolske stolice i Dubrovnika«, istaknuo je dubrovački biskup Želimir Puljić te Papi čestitao 25. obljetnicu službe i 83. rođendan.

Sveti je Otac, pozdravljajući vjernike te svećenike i biskupe, kazao da je, sjećajući se svoga prethodnika Pija IV., koji je u Dubrovniku bio nadbiskup, s radošću došao u »ovaj stari i slavni grad Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu slobode, pravde i promaknuća općega dobra«. O tome, istaknuo je, svjedoče u kamen upisane riječi nad vratima tvrđave svetoga Lovrijenca »Sloboda se ne prodaje ni za sve blago svijeta« te one na vratima Vijećnice u Kneževu dvoru »Zaboravite vlastite probitke i skrbite za zajedničko dobro«.

»Želja mi je da baština ljudskih i kršćanskih vrijednosti, što se je nagomilala tijekom minulih stoljeća, i dalje, uz Božju pomoć i pomoć vašega parca, svetoga Vlaha, bude najdragocjenije blago puka ove zemlje«, naglasio je Papa.

Govoreći o Mariji Propetog Isusa Petković, Sveti je Otac rekao da ga njezin lik vodi prema razmišljanju o svim hrvatskim ženama, o suprugama i sretnim majkama te onima koje su zauvijek obilježene tugom zbog gubitka koga iz svoje obitelji u strašnome ratu iz devedesetih godina prošloga stoljeća ili pak zbog kakva drugoga gorkog događaja koji ih je pogodio.

»Vrtoglavi tijek suvremenoga ljudskog života može dovesti do zamagljenja i čak do gubitka onoga što je ljudsko«, istaknuo je Papa dodavši da je možda našemu dobu, kao ni jednomu drugom razdoblju u povijesti, potrebna »ona "umnost" žene, koja će jamčiti osjetljivost za čovjeka u svakoj prigodi«. Sveti je Otac pozvao hrvatske žene da nastave gledati na svaku osobu očima srca te da joj idu u susret i budu uz nju osjetljivošću što je vlastita majčinskome osjećaju. »Vaša je nazočnost prijeko potrebna u obitelji, u društvu, u crkvenoj zajednici«, istaknuo je.

Sveti Otac blagoslovio je vjernike, njihove obitelji i mladež poručivši da krenu »hrabro naprijed«. Blagoslov je uputio i djeci i bolesnicima, gradu Dubrovniku i cijeloj Hrvatskoj, posebno zazivajući Božji blagoslov nad rodno mjesto blaženice Marije Propetog Isusa Petković - Blato na otoku Korčuli. Blagoslovio i darove koje su mu prinijeli vjernici te kamenje koje će biti postavljeno u temelje novih crkava. Misno slavlje završeno je uz hrvatsku himnu te pjesmu »Rajska Djevo, Kraljice Hrvata«.

Sveti se Otac iz gruške luke odvezao u biskupsku rezidenciju u blizini svetišta Gospe od Milosti.

Inače, Papa je u 9.50 sati doputovao u dubrovačku zračnu luku Čilipe, a zatim se odvezao papamobilom prema gruškoj luci. Na putu prema Gružu pozdravljali su ga brojni vjernici mahanjem papinskim zastavicama i pljeskom.

Anuška Fjorović, Anton Hauswitschka

Papa proglasio blaženom Mariju Propetoga Isusa Petković

DUBROVNIK, 6. lipnja - Nakon što ga je dubrovački biskup pozvao da ubroji među blaženice utemeljiteljicu Družbe kćeri milosrđa Mariju Propetog Isusa Petković, Papa ju je u petak na liturgijskom slavlju u dubrovačkoj luci Gruž proglasio blaženom. »Mi, udovoljavajući želji našeg brata, dubrovačkoga biskupa Želimira Puljića, te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, našom apostolskom vlašću dopuštamo da se službenica Božja Marija Propetoga Isusa Petković od sada naziva blaženom i da se svake godine na dan njezina rođenja za nebo, 9. srpnja, može slaviti njezin spomen na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga«, rekao je Sveti Otac. Nakon svečanog proglašenja, otkrivena je slika blažene Marije Propetoga Isusa Petković, postavljena na oltaru.