Vjesnik: 07. 06. 2003.

Američka pravna inicijativa pomaže da se rasterete hrvatski sudovi

U hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu organiziran forum o reformi hrvatskoga pravosuđa / Hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić i njegov zamjenik Krešimir Piršl predstavili su reformu hrvatskoga pravosuđa čiji je cilj uspostava vladavine prava

WASHINGTON, 6. lipnja - Diplomati i pravni stručnjaci razgovarali su u četvrtak u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu o reformi pravosuđa u Hrvatskoj te o američkoj potpori Hrvatskoj i drugim tranzicijskim zemljama u uspostavi vladavine prava.

Na drugom okruglom stolu u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, nazvanom »Veleposlanikov politički forum«, predstavljena je i američka Pravna inicijativa u središnjoj i istočnoj Europi (CEELI), koja pomaže u reformi pravosuđa u tranzicijskim zemljama.

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić i njegov zamjenik Krešimir Piršl predstavili su reformu hrvatskoga pravosuđa čiji je cilj uspostava vladavine prava. Piršl je rekao da Hrvatska radi na modernizaciji sudstva, stalnom obrazovanju sudaca, rasterećenju sudova, jačanju njihove tehničke opremljenosti te modernizaciji zemljišnih knjiga.

Izvršni direktor CEELI-ja David Tolbert naglasio je da ta organizacija djeluje u 28 tranzicijskih zemalja i da je od 1990. godine 5000 pravnika volonterski sudjelovalo u projektima pomoći reformi pravosuđa bivših komunističkih zemalja.

CEELI je 1990. osnovala Američka odvjetnička komora kako bi bivšim komunističkim zemljama Europe i Sovjetskog Saveza pomogla u transformaciji pravosuđa iz totalitarnog u demokratski sustav.

U Hrvatskoj ta organizacija djeluje od 1993., a sada je posebno usredotočena na jačanje učinkovitosti sudova i njihovo rasterećenje. CEELI pomaže i u tehničkoj modernizaciji sudova te obrazovanju sudaca.

Predsjednik CELLI-ja Homer Moyer govorio je o najnovijem projektu - institutu u Pragu, koji će se baviti obrazovanjem sudaca i pravnika, te raditi na promicanju vladavine prava u tranzicijskim zemljama.

Institut će služiti i kao središnjica za upravljanje projektima u pojedinim zemljama, ali će u njima i dalje ostati posebni uredi Inicijative.

Na forumu su sudjelovali veleposlanici Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije i Bjelorusije, predstavnici veleposlanstava niza istočnoeropskih zemalja te State Departmenta. (Hina)