Večernji list: 07. 06. 2003.

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISPITIVANJA O TROŠKOVIMA KUĆANSTAVA POKAZUJU KOLIKO TEŠKO ŽIVIMO

Gotovo polovica Hrvata jedva spaja kraj s krajem

Jedva sastavljamo kraj s krajem - izjavilo je 42 posto ispitanog stanovništva u anketi GfK Centra za istraživanje tržišta u vezi s obilježjima života i rada kućanstava. Malo štedimo, dodali su drugi, a više od dvadeset posto ih je izjavilo da se moraju koristiti dosadašnjom štednjom, odnosno da se moraju zaduživati za život. Uspoređujući sadašnje financijsko stanje kućanstva s onim otprije godinu dana, 46 posto ispitanih je reklo da živi isto, a 27 posto lošije.

- Ove nam je godine ipak bolje - potvrdila je u našoj anketi Mirjana Pavlić iz Horvata. Ona se prije tri godine odlučila baviti uzgojem jagoda. Tijekom sezone jagoda uspije zaraditi dovoljno novca, a čak zapošljava i sezonske radnike. Ima dvoje djece, od šest i četiri godine, a njen suprug radi kao vozač autobusa. Zimi, kad nema posla na zemlji, šije odjeću za sebe i djecu, što također predstavlja znatnu uštedu u njihovu kućnom proračunu.

Gotovo 32 posto ispitanih u anketi GfK kaže da nikada neće dosegnuti zadovoljavajuć životni standard. Više od polovice ne može izdvojiti novac za kupnju perilice, namještaja, televizora... Gotovo nevjerojatnim smatraju kupnju automobila ili ulaganje veće količine novca u poboljšanje kvalitete stanovanja.

- Sve je poskupjelo, a broj nezaposlenih povećava se iz dana u dan - komentirao je Ivan P. iz Nove Gradiške, koji smatra da je ekonomska situacija u Hrvatskoj loša već desetak godina. On je u mirovini, a supruga je zaposlena. Imaju dvoje djece, kćer koja je nezaposlena i sina koji studira u Zagrebu. Nedavno su kupili novi televizor, i to na kredit, jer ga zbog skromnih primanja i velikih troškova drugačije ne bi mogli platiti. Smatra da Zagrepčani žive bolje od stanovnika manjih gradova jer imaju veće plaće, a cijene hrane u glavnom gradu znatno su niže.

Umirovljenica Ruža Jaša živi u središtu grada sa suprugom. Oboje imaju mirovinu, ali budući da je premala, redovito ih financijski pomažu djeca.

- Danas je sve skupo, a mi se pokrivamo s tim što imamo - kratko je komentirala svoju situaciju.

Čak 67 posto građana kaže da je vrlo nevjerojatno da će u sljedećih 12 mjeseci utrošiti veći iznos novca za poboljšanje kvalitete svog stanovanja, uvesti centralno grijanje, promijeniti sanitarne uređaje ili nešto slično. Dosta nevjerojatnim takvo što smatra deset posto ispitanih, a samo desetak posto prilično vjerojatnim ili vrlo vjerojatnim.

Nije vrijeme za štednju, dapače vrlo je nepovoljno, kaže više od polovice anketiranih, a samo ih dvadesetak posto razmišlja o štednji.

No, naši su građani ipak optimisti. Njih 40 posto misli da će za pet godina živjeti bolje te da će se nezaposlenost malo smanjiti.

Emina Basara, Vesna Širanović