Novi list: 07. 06. 2003.

AMERIČKA SKUPINA ZA PREGOVORE O NEIZRUČIVANJU DOLAZI 12. LIPNJA

Jak pritisak SAD-a na Hrvatsku

Mate Granić smatra da je nakon američkog napada na Irak sada smiješno govoriti, primjerice, o prekomjernoj upotrebi topništva u Kninu

ZAGREB – Hrvatski sabor će ratificirati Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade SAD-a o suradnji na području sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje te promicanju obrambenih vojnih odnosa, unatoč tome što njime američki vojnici u Hrvatskoj dobivaju diplomatski imunitet, smatra većina hrvatskih političara s kojima smo jučer razgovarali. Predsjednik DC-a Mate Granić smatra da će, unatoč ovoj odredbi Sporazuma, SAD i dalje inzistirati na drugom, daleko važnijem sporazumu za njih, o neizručivanju svih američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu.

– Za Hrvatsku bi bilo najmudrije da s Amerikom razgovara na višoj političkoj razini, a ne toliko na stručnoj razini. Najbolje su sporazume dogovorili ipak političari – smatra Granić, dodajući da bi Hrvatska trebala pričekati 26. lipnja kada će susresti čelnici SAD-a i EU na kojem će se pokušati postići dogovor o pitanju neizručivanja Međunarodnom kaznenom sudu.

Vlada bi trebala razgovarati i s oporbom, smatra Granić, jer bi trebalo izbjeći da zbog sporazuma dođe do predizbornih sučeljavanja kada i novu Vladu također čeka suradnja s Haškim sudom.

Granić smatra da se situacija nakon američkog napada na Irak prilično promijenila, pa je tako, smatra Granić, sada smiješno uopće govoriti, primjerice, o prekomjernoj upotrebi topništva u Kninu.

I potpredsjednik IDS-a Damir Kajin smatra da će Hrvatska ratificirati sporazum jer više nema mogućnosti »davati košarice« Amerikancima nakon stava oko intervencije u Iraku i oko izjave Vilniuske skupine.

– Moramo shvatiti da je Hrvatska to što jest, a SAD ono što ne bismo htjeli – neprijeporna sila koja može unilateralno nametati pravila ponašanja svima u svijetu – kaže Kajin, dodajući da moramo znati gdje nam je mjesto.

– Ne moramo se »prostituirati« i prihvatiti sve što se od nas traži, ali radim distinkciju između američke akcije u Iraku i ovoga Sporazuma – kaže Kajin.

Naši izvori tvrde da su Amerikanci uistinu pokušali iskoristiti ovaj Sporazum o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje kako bi uvrstili široke odredbe o neizručivanju, no isti izvori tvrde da hrvatska strana nije htjela toliko popustiti.

Američka stručna skupina za pregovore o zahtjevu o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu doći će u Hrvatsku 12. lipnja. No, hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić kazao je da je teško očekivati da će SAD pristati na hrvatski zahtjev da je se izuzme od potpisivanja sporazuma.

– Potpisivanje sporazuma bi za hrvatsku Vladu značilo gubitak vjerodostojnosti za suradnju s Haškim sudom i ojačalo političke snage u Hrvatskoj koje se protive toj suradnji – kazao je Grdešić.

S. VEJNOVIĆ