Novi list: 09. 06. 2003.

NAKON ŠTO JE VRHOVNI SUD ODBIO ZAHTJEV OBRANE ZA IZUZEĆIMA

Nevenka Tuđman danas na optuženičkoj klupi

Kći prvog hrvatskog predsjednika i njezin nekadašnji poslovni partner Igor Knežević optuženi za nezakonito posredovanje te utaju poreza

ZAGREB – Kći prvog hrvatskog predsjednika Nevenka Tuđman i njezin nekadašnji poslovni partner Igor Knežević sjest će danas na optuženičku klupu Županijskog suda u Zagrebu kako bi u sudskom postupku odgovarali za nezakonito posredovanje te utaju poreza. Nevenki Tuđman optužnica na teret stavlja nelegalno zarađenih 1,7 milijuna kuna provizije.

Novi početak ovog suđenja zakazan je nakon što je Vrhovni sud RH odbio zahtjev obrane zbog pristranosti suca Vladimira Pavlekovića kojem je slučaj dodijeljen. Taj zahtjev odvjetnik Ante Vukorepa uložio je sredinom travnja, tražeći osim suca Pavlekovića i izuzeće predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Božidara Rumenjaka, njegovog zamjenika Branka Hrvatina i predsjednika sudskog Kaznenog odjela Dražena Tripala.

Obrana je izrazila sumnju u Pavlekovićevu pristranost budući da je kao istaknuti član Saveza komunista dolaskom HDZ-a i oca optužene na vlast premješten s dužnosti predsjednika tadašnjeg Okružnog suda u Sisku na mjesto »običnog« suca. To je, po mišljenju Nevenke Tuđman i njezinog odvjetnika, kod Pavlekovića izazvalo »ogorčenje« i negativan odnos prema HDZ-u i ocu optužene. Izuzeće ostalih sudaca traženo je jer su navodno izvan uobičajene procedure predmet dodijelili upravo Pavlekoviću.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić odbio je, 22. travnja, zahtjev za Rumenjakovim izuzećem, zaključivši kako ne postoji ništa što bi ukazivalo na njegovu pristranost. Isto je zaključio i Rumenjak odbivši zahtjev za izuzeće Pavlekovića, Hrvatina i Tripala.

Tako bi već danas Nevenka Tuđman mogla dobiti priliku očitovati se o optužnici što ju je USKOK podigao lani u listopadu. Optužena je da je korišteći svoj društveni položaj i ugled omogućila Kneževiću ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Na tim je poslovima Knežević, kako je u istrazi i sam priznao, zaradio više milijuna kuna, a Nevenka Tuđman oko 1,7 milijuna kuna provizije. Osim za utaju poreza, Knežević je optužen i za zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. bez natječaja i odgovarajuće stručne spreme imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.

A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ