Novi list: 09. 06. 2003.

PRED VIŠE OD 100 TISUĆA HODOČASNIKA JUČER U RIJECI SVETI OTAC PREDVODIO SREDIŠNJU MISU TREĆEG POHODA HRVATSKOJ

Budite narod nade

Papa je pozvao na povlaštenu pozornost i jasne mjere u zaštiti obitelji, misleći pritom na pitanje stambenog prostora i zaposlenosti, upozorio je na dramatičnu rascjepkanost i podijeljenost društva, istaknuo da su ženidba i obitelj među najdragocjenijim dobrima čovječanstva, te naglasio da je vrlo važno poštovati svetost blagdanskog dana

Mirjana GRCE

Obitelj danas, također i u Hrvatskoj, traži povlaštenu pozornost i jasne mjere, koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stalnost. Mislim, između ostaloga, na ozbiljno pitanje stambenoga prostora i na pitanje zaposlenosti. Ne smije se zaboraviti da se preko pomoći pružene obitelji pridonosi također rješavanju drugih velikih teškoća, kao što su – na primjer – skrb za bolesnike i starije osobe, način kako spriječiti širidbu kriminala i kako naći ustuk upotrebi droge« – neka nam svima ostanu u pameti i te riječi Svetoga Oca Ivana Pavla II., izrečene na Svetkovinu Duhova, jučer na riječkoj Delti, gdje je predvodio svečanu središnju pontifikalnu misu svog trećeg apostolskog pohoda našoj domovini – zahvalan Bogu, kako je rekao uvodeći više od 100 tisuća vjernika u misno slavlje, »što može ovdje slaviti Pedesetnicu 25. godine svoje papinske službe«.

Četvrti dan pastoralnog pohoda Hrvatskoj, na svom jubilarnom 100. putovanju svijetom, Sveti Otac je u cijelosti posvetio Riječkoj nadbiskupiji i Metropoliji, zapadnoj Hrvatskoj koja se hodočasnički okupila oko njega u gradu počašćenom da mu bude rezidencija. Sadržajno pak, »povijesni riječki Duhovi« – kako je jučerašnje slavlje još ranije nazvao Papin domaćin, riječki nadbiskup i metropolit, msgr. dr. Ivan Devčić – Papinim su porukama obuhvatili cijelu Hrvatsku, jer tu je posebno i u propovijedi i u Angelusu – izravno posvećenom mladima – poentirao geslo posjeta i geslo riječkoga slavlja: »Obitelj – put Crkve i naroda«.

»Današnje je društvo dramatično rascjepkano i podijeljeno. Upravo je zato i tako očajno nezadovoljno. Ali kršćanin se ne miri s umorom i samim tijekom zbivanja. Budite narod nade!«, poručivao je Papa s Delte na hrvatskom jeziku, prekidan pljeskom tisuća vjernika iz svih krajeva Riječke metropolije, doputovalih iz Zagrebačke nadbiskupije i Varaždinske biskupije, iz Slovenije, Italije, Mađarske, Papine domovine Poljske, Austrije.

Sveti Otac je iz svoje rezidencije u Bogoslovskom sjemeništu u središte Rijeke stigao u papamobilu oko 9.30 sati, pod već usijanim nebom, a dočekan je i prije Delte i na Delti, obilazeći polja hodočasnika, oduševljenjem, pljeskom, morem zavijorenih žuto-bijelih zastava, pjesmom koje je sam autor – »Krist na žalu«, uzvicima »Papa, mi te volimo!«, uvodnom pjesmom u liturgijsko slavlje »Do nebesa nek' se ori«. Na pozornici riječkih i papinskih boja, nedaleko Spomenika oslobođenja i Mosta hrvatskih branitelja, Papi su koncelebrirali riječki nadbiskup Devčić i kardinal, državni tajnik Svete stolice, Angelo Sodano, zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK, msgr. Josip Bozanić, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, svi hrvatski biskupi, ukupno oko 40 biskupa i nadbiskupa iz Hrvatske, susjedne Slovenije, Italije, iz Vatikana, BiH, Crne Gore. U slavlju je sudjelovalo i više stotina svećenika i redovnika, časnih sestara, hodočasnici svih dobi – Rijeka je i na Delti bila rijeka hodočasnika. To bi se moglo reći i s obzirom na brojne nazočne državne dužnosnike predvođene premijerom Ivicom Račanom i potpredsjednicima Vlade, brojne saborske zastupnike i predstavnike političkih stranaka, veleposlanike desetak zemalja u Hrvatskoj, predstavnike lokalnih vlasti, gradova i općina, Rijeke i Primorsko-goranske županije i ostalih okolnih županija.

Riječi dobrodošlice i zahvale za ponovni posjet Hrvatskoj Svetom je Ocu uputio riječki nadbiskup Devčić u ime svećenstva, redovničkih zajednica i laika, posebno obitelji, predstavnika vlasti i pripadnika drugih vjerskih zajednica – svih okupljenih na misi. Zamolio je za Papino ohrabrenje obiteljima koje, rekao je, »prolaze kroz mnoga iskušenja gospodarske, moralne i kulturne naravi«, a kao glavni zadatak mjesne Crkve istaknuo je novu evangelizaciju.

»Sveti Oče, nalazite se u gradu koji su vjekovima zajedno s Hrvatima izgrađivali i uljepšavali pripadnici drugih naroda, napose Talijana i Mađara. Baštinimo bogatu prošlost u kojoj su razdoblja istinskog suživota neusporedivo dublja od onih koja su obilježili nesporazumi i neprijateljstva. Radujemo se, stoga, stvaranju nove zajednice europskih naroda u kojoj će doći do izražaja njihove posebnosti, ali i ono što ih spaja i međusobno povezuje. Ovdje se nalazimo u neposrednoj blizini upravo proširene Europske unije u kojoj i hrvatski narod vidi svoju budućnost. Dok Vam zahvaljujemo za Vaša nastojanja da nova Europa ne zaboravi svoje duboke kršćanske korijene, ujedno Vas molimo da nam i nadalje pružate svoju pomoć na našem putu u novo europsko zajedništvo«, rekao je Svetom Ocu riječki nadbiskup.

Sam Papa je u svojoj homiliji, među ostalim, podsjetio na najvažnije riječke crkve i svetinje – katedralu Sv. Vida i Trsatsko svetište, i njihove poruke o vrijednosti obiteljskog života, važnosti odgoja, svetosti života.

»S posebnom ljubavlju« pozdravio je Papa »dio Crkve, koja hodočasti u zemlji Hrvatskoj«, hrvatske i sve druge biskupe – posebno je pozdravio državne i ostale građanske te vojne vlasti. No, izričite pozdrave i poruke uputio je roditeljima i obiteljima »koje su došle ovamo u njima posvećen dan«, rekavši: »Vi ste posebno velika vrijednost za građansko društvo i za Crkvu, jer su 'ženidba i obitelj jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva'«. Poruke je uputio i društvu u cjelini, apostrofirajući i to da je »vrlo važno poštovati svetost blagdanskog dana, što članovima obitelji omogućuje da se ponovo nađu zajedno i da Bogu zajedno iskažu dužno štovanje«.

»Sveti nas Pavao podsjeća da je 'plod Duha ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Ove darove Duha Svetoga danas Papa ište za sve kršćanske supružnike u Hrvatskoj, kako bi svojim uzajamnim darivanjem, u vjernosti ženidbenim obećanjima i u služenju stvari Evanđelja, mogle u svijetu biti znak ljubavi Boga prema čovječanstvu«, rekao je Sveti Otac zaključujući duhovsku homiliju.

Napokon, ako se za Rijeku ovih dana može reći da je preseljeni Vatikan, onda se za najšire područje oko Rječine i Mrtvog kanala jučer moglo govoriti da je kao Trg sv. Petra, kako zbog Pape i njegovog Angelusa, tako i zbog broja vjernika. Zasigurno bio je to najveći vjernički skup u riječkoj povijesti, uopće u ovom dijelu Hrvatske. Ta povijesna Pedesetnica sugerira puno toga, ali živo je, prije svega, pokazala koliko je ovaj Papa poštovan i voljen, kako je željno slušan, kako svojim porukama ulazi u srca.